Директор департаменту інвестиційної діяльност і ВАТ АБ "Укргазбанк" Юрій Каменецький: «Ринок цінних паперів для тих, хто хоче стати капіталістом»

Директор департаменту інвестиційної діяльност і ВАТ АБ "Укргазбанк" Юрій Каменецький: «Ринок цінних паперів для тих, хто хоче стати капіталістом»Що таке цінні папери? Якими вони бувають і як на них правильно заробляти - про це в інтерв'ю експерта Укргазбанку Юрія Каменецького.

 

Юрію Олександровичу, що таке цінні папери для фізичної особи?

 Коли ми говоримо про цінні папери (ЦП), маємо на увазі якийсь документ. На жаль, або на щастя технології зробили крок далеко уперед. Сьогодні ЦП це вже не той документ, з декількома ступенями захисту і в оригінальному поліграфічному виконанні, а простий, роздрукований на звичайному папері, документ, в якому вказується якими саме ЦП і в якій кількості володіє особа. Видається такий папір Зберігачем цінних паперів, в якого відкриваються рахунки в цінних паперах. Так само як і в банках відкриваються депозитні рахунки.   ЦП – це документ,  який визначає взаємини між організацією, яка їх випустила, видала, – ЕМІТЕНТОМ цінного паперу і особою, яка цими паперами володіє, - ВЛАСНИКОМ ЦП. А стосунки ці можуть бути як майнового характеру  (у випадку, якщо йдеться про акції і власник ЦП претендує на долю в майні підприємства) або ж це стосунки боргу, коли людина володіє борговими ЦП (облігаціями, депозитними сертифікатами, векселями).   У другому випадку, власник через певний час отримає суму, яку він дав у борг певній організації, паперами якої він володіє. Плюс, звичайно, якийсь відсоток за користування грошима.  

ЦП – це можливість заробити чи зберегти гроші?

В умовах сьогоднішньої інфляції ЦП це практично єдиний спосіб зберегти свої гроші від знецінення. Оскільки при 30% інфляції жоден депозитний вклад – навіть найненадійнішого банку, не покриє таку інфляцію. Цінні папери теоретично дають таку можливість. Особливо це стосується акцій і такого для нашого ринку інноваційного інструменту як сертифікат інвестиційного фонду. За підсумками минулого року акції деяких підприємств виросли у вартості більш ніж втричі, а рекордсмен зростання – акції Єнакіївського металургійного комбінату – виросли в ціні більш ніж в 15(!) разів.  

Пересічний громадянин може купити будь-які акції?

Так. Кожен бажаючий може купити будь-які акції, які є в обігу на ринку цінних паперів.  

У чому перевага ЦП над іншими видами вкладень (депозитні вклади, нерухомість, банківські метали)?

По-перше, це так званий стартовий капітал. Якщо говорити про нерухомість, то для того, щоб купити найскромнішу квартиру в Києві, треба мати, як мінімум, півмільйона гривень. Стосовно золота – ситуація теж не найвигідніша. Вартість продажу і купівлі золотих злитків значно різниться. Власник у ряді випадків може не лише не заробити, але і навіть втратити частину грошей. Можна розглянути варіант з так званим «золотим вкладом». Але і тут є нюанси. Якщо, наприклад, узяти кращу на ринку пропозицію по вкладах в золоті, що, до речі, пропонує Укргазбанк, то мінімальна сума, яка необхідна для його відкриття – це приблизно 33 000 грн. Цифра теж не дуже маленька. А  сертифікати інвестиційних фондів в нашій мережі «Народний брокер» можна придбати, починаючи, приблизно, з 100 грн.  

Хто має право займатися продажем ЦП фізичним особам?

 Продавати ЦП фізичним особам мають право лише торговці, у котрих є ліцензія на здійснення оперцій з цінними паперами. Укргазбанк є таким торговцем. Окрім банків є й інші організації.  Але я б все-таки рекомендував користуватися послугами саме банків. Тим більше, що  фізособи переважно звикли працювати саме з ними.  

Як середньостатистичному громадянинові розібратися в ситуації на ринку ЦП? Іншими словами, як визначитися з паперами, які варто купувати?

Якщо говорити про початківців на даному ринку, то починати слід з вкладень в такий вигляд ЦП як сертифікат інвестиційного фонду. Це достатньо захищений ЦП, який випускається спеціальними компаніями (компанія по управлінню активами), що в такий спосіб залучають кошти населення. Надалі, застосовуючи знання своїх аналітиків, дані компанії вкладають залучені кошти в ті або інші ЦП і максимально тривалі депозити банків. Таким чином, отримуючи максимальний дохід на вкладені гроші.  

Якщо говорити доступно, то суть співпраці з такими компаніями можна описати таким чином: ось вам мої гроші, робіть з ними що хочете, але поверніть мені їх вчасно і з хорошим прибутком. Правильно?  

Ну, якщо зовсім по-простому, то фактично це так. В деякій мірі, це навіть можна назвати довірчим управлінням коштами фізичної особи.   

Чи обговорюється якась прибутковість даного виду вкладень? Іншими словами, чи знає людина, яка купує ЦП, на що вона може розраховувати в сенсі прибутку?

Ні, гарантувати прибутковість на ринку цінних паперів компанії і торговці, які поважають себе, ніколи не будуть. Ринок досить непередбачуваний. Ризик завжди існує. До речі, якщо хто-небудь дає певні гарантії на прибутковість, то слід задуматися про співпрацю з такою компанією. Існує велика ймовірність, що це або не зовсім порядні компанії, або просто дилетанти на ринку.  

Але, прийшовши в банк і поклавши гроші на депозит, клієнт чітко розуміє – в кінці терміну він отримає дохід, наприклад, 17% річних. У випадку з ЦП, їх власник не має жодних гарантій? Пощастить, не пощастить?

В принципі, це так і є. Але, будь-яка статистика ринку ЦП свідчить про те, що, якщо брати п'ятирічний відрізок часу будь-якого ринку ЦП, то на цьому відрізку часу чітко видно, що прибутковість по вкладеннях в ЦП завжди вища, ніж прибутковість по банківських депозитах.  

Чи є якийсь показник різниці прибутковості по депозитах і ЦП?

Якщо йдеться про вкладення в акції, то різниця буде у декілька разів. Якщо говорити про інвестиційні сертифікати, то по ним прибутковість перевищує депозитну, в середньому, на 30-50%.  Що стосується облігацій, то різниця складе 2-5%.  

Виходить, що найвигідніше вкладення – акції?

Так, акції найвигідніше вкладення, але і найризикованіше. Ринок акцій – досить мінливий. Бувають як різкі падіння, так і злети. Можуть бути навіть такі форс-мажорні події як банкротство підприємства, судові позови проти нього і таке інше. За цим потрібно активно стежити.  Потрібно постійно моніторити прогнози аналітиків, які можуть з певною точністю спрогнозувати поведінку тих чи інших ЦП. Якщо з'являються будь-які тривожні симптоми – ЦП необхідно продати, поки вони зовсім не знецінилися.  

Яким чином  продати?

Звернутися з дорученням до торговця цінними паперами - на підставі брокерського договору.  

Може скластися ситуація, що сьогодні акції коштують умовно 100 грн. за штуку. Я звертаюся з дорученням їх продати. Але торговець зможе їх продати лише через три дні і за тією ціною – яка буде на момент продажу…  

З метою уникнення будь-яких непорозумінь, всі нюанси продажу обговорюються в заявці - дорученні. Власник ЦП може вказати, що ЦП можуть продаватися або за кращою ціною, яка буде в період дії заявки. Або, можна вказати конкретну цифру, нижче за яку його ЦП продавати не можна. На практиці, кожен торговець, який поважає себе, запропонує варіант, по якому ЦП будуть продані за кращою ціною, в період дії заявки.  

Допустимо, що клієнт визначився зі своїми бажаннями відносно купівлі ЦП.  Як захистити себе від неприємностей при купівлі?

Сьогодні на ринку України працюють близько 1000 торговців цінними паперами. Перше і найважливіше – звертатися до перевірених і надійних гравців на ринку. Наприклад, в Укргазбанк. Може бути інший крупний банк. Якщо ж це будь-яка інша компанія, то слід звернути увагу на наявність ліцензії на право працювати на ринку ЦП і, звичайно ж, на досвід роботи на даному ринку. На мою думку, на  увагу заслуговує компанія, яка пропрацювала на ринку не менше 5-ти років. Крім того, є певні рейтинги торговців, але вони досить суб'єктивні. Ґрунтуватися лише на них я б не рекомендував.  

Які можливі певні нюанси під час укладення угоди на купівлю ЦП?

Головне, на що треба звернути увагу – це порядок оплати і переходу прав власності на ЦП. Слід особливо уважно ознайомитися з відповідальністю компанії перед клієнтом. Тобто які санкції можуть бути застосовані до постачальника ЦП або до платника в разі невиконання ним своїх зобов'язань перед Вами.  

Як можна дізнатися, чи виконав постачальник свої зобов'язання? Як перевірити, чи є у мене ЦП чи ні? Адже їх не можна торкнутись або зважити.

Знову повертаємося до інституту Зберігача цінних паперів. Так само як і по банківському рахунку, кожен власник рахунка в цінних паперах може отримати виписку про стан свого рахунка. З цього документу видно, які саме папери і в якому обсязі знаходяться на рахунку власника.  

Чим захищений власник ЦП? Наприклад, по депозитних вкладах є Фонд гарантування вкладів. Чи є  аналог для ЦП?

Поки є лише проект Фонду гарантування інвестицій до інвестиційних фондів. Але багато фахівців висловлюються проти цього проекту. Головний аргумент – вкладення на фондовому ринку – досить ризикована операція, хоча і досить прибуткова. На ринок ЦП людина приходить заробити, на свій страх і ризик. Силоміць туди нікого не штовхають. Більш того, Фонд гарантування вкладів населення покриває суму максимум в 50 тис грн. Все, що перевищує – знову ж таки ризик. Ринок ЦП для справжніх гравців саме з 50 тис. грн. і починається. Наприклад, на найбільшій в Україні біржі ПФТС мінімальний лот акцій першого рівня лістингу  коштує саме таку суму. Це акції, за якими здійснюються найбільші обсяги торгівлі.  

Тобто ми підійшли до питання мінімального стартового капіталу для гри на фондовому ринку?

Якщо говорити про акції, то так. 50 тис. грн. – це мінімальний лот акцій першого рівня лістингу, 25 тис – це другий рівень лістингу і 10 тис – це так звані «позалістингові» акції – третій ешелон.  

Чи варто звертати увагу на останні?

 Все залежить від того, яку стратегію гри на ринку Ви обираєте. Якщо це варіант «максимальний ризик – максимальний заробіток» – то Ваші акції другий і третій рівень лістингу. Такі цінні папери дуже волатильні, схильні як до різкого зростання за вартістю, так і до різкого падіння.  На 50 тис. грн. можна буде купити ЦП п'яти емітентів. Назвемо їх А, Б, В, Г і Д. І якщо передбачити, наприклад, що акції «А» впадуть в ціні, «Б» і «В» не змінять свою вартість, «Г» зростуть  трохи, а «Д» покажуть значне зростання, то сумарно власник ЦП виявиться в прибутку. Це досить хороша стратегія вкладень грошей в акції третього ешелону.  

Кому є сенс  вкладати в акції першого ешелону?

Перший ешелон для тих, хто хоче себе повністю захистити від будь-яких ризиків і, в той же час, отримати хороший прибуток. Наприклад, торік вартість акції першого рівня лістингу зросла в середньому в 2 – 3 рази.  

 Якщо говорити про терміни, то на який час слід орієнтуватися при вкладеннях в ЦП?

На ринок ЦП варто приходити з грошима, які Вам не знадобляться як мінімум у найближчі два-три роки. Це наймінімальніший термін.  

Ринок ЦП формує якась певна верства населення?

Якщо говорити загалом, то ринок ЦП – це ринок капіталу. За часів СРСР «капітал» було лайливим словом. Тоді його замінили на нейтральне слово «фонд». Таким чином, ми маємо не ринок капіталу, а фондовий ринок. Насправді, з теорії Маркса ми знаємо, що капітал це те, що дає право людині на засоби виробництва. У нашому випадку – це ЦП. Капіталісти – це люди, які в ідеалі не працюють, а живуть на прибутки, які їм приносить капітал. Тому людина, яка приходить на ринок капіталу, вже стає капіталістом і ставить перед собою мету довести величину своїх доходів до такого рівня, який дозволить йому в подальшому не працювати або збільшити особисту незалежність. Саме за цим і приходять на ринок ЦП. Іншими словами ринок ЦП для тих, хто хоче стати справжнім капіталістом і, можливо, більше не працювати.  

Повернемося до Укргазбанку. Що таке програма «Народний брокер»?

 Це інструмент, шлях, завдяки якому фізособа може стати учасником фондового ринку і тим самим стати капіталістом. У даній програмі банк виступає посередником між фізичною особою і фондовим ринком. Алгоритм роботи за «Народним брокером» дуже простий. Перший крок - це вибрати найближче відділення Укргазбанку, яке надає послугу «Народний брокер». Далі, проконсультуватися з нашими менеджерами. Вони запропонують Вам оптимальну схему вкладення Ваших грошей. Як один з варіантів: банківський депозит на тривалий термін   придбання сертифікатів інвестиційних фондів (сьогодні ми пропонуємо сертифікати п'яти інвестфондів). На отримані відсотки по депозиту Ви зможете докуповувати інвестиційні сертифікати. Завдяки цьому почнете формувати свій інвестиційний капітал на перспективу.  

Ви особисто зберігаєте заощадження в ЦП?

Так, це і акції, і інвестиційні сертифікати.  

Якби до Вас сьогодні звернулася близька людина з питанням куди вкласти 50 тис грн., Ваша порада?  

Як приклад - акції компанії Укрнафта. Через три роки, а може і через рік, вони покажуть таку прибутковість, яку не прирівняти до банківських депозитів.

15.07.2008

Ми використовуемо cookie-файли на нашому сайті, для надання більш комфортного сервісу.
Банк використовує файли cookie, щоб забезпечити коректне функціонування сторінок сайту, поліпшити взаємодію з користувачем і пропонувати вам більш клієнтоорієнтовану рекламу. Ознайомтесь з Порядком та процедурою захисту персональних даних для отримання додаткової інформації стосовно файлів cookie. Натискаючи на кнопку «ОК», ви підтверджуєте ознайомлення з Порядком та процедурою захисту персональних даних.
Мы используем cookies на этом сайте, для предоставления более комфортного сервиса.
Банк использует файлы cookie, чтобы обеспечить корректное функционирование страниц сайта, улучшить взаимодействие с пользователем и предлагать вам более клиентоориентированную рекламу. Ознакомьтесь с Порядком и процедурой защиты персональных данных для получения дополнительной информации касательно файлов cookie. Нажимая на кнопку «ОК», вы подтверждаете ознакомление с Порядком и процедурой защиты персональных данных.
We use cookies on this site to provide you with the best experience.
Bank uses cookies to ensure the correct functioning of the website pages, to improve interaction with the user and to offer you more customer-oriented advertising. Please review the Privacy Policy for more information about cookies. By clicking the "OK" button, you confirm that you have read the Privacy Policy.