Укргазбанк: альтернативи депозитам немає

Світові фінансові проблеми і галас навколо економічних труднощів збили з пантелику пересічного українця. У дворах бабусі й дідусі, молоді мами обговорюють цю заморську кризу і її відлуння в Україні. Трагікомічна ситуація в парламенті підливає масла в яскраво палаючий вогонь сумнівів і непевності.

Вже вкотре люди опиняються віч-на-віч з проблемами. Одна з них - як зберегти свої кровно зароблені заощадження. Фінансові структури пропонують сьогодні широкий вибір різних інвестиційних інструментів. Питання тільки одне - як не помилитися у виборі? Розповісти про переваги й недоліки варіантів інвестицій «Сьогодні» попросила одного з провідних українських фінансових експертів, радника голови правління Укргазбанку Олександра Охрименко:

- Безумовно, проблема збереження грошей сьогодні дуже актуальна для наших співвітчизників. Вдома зберігати кошти ні в якому разі не можна. Важливо також не лише зберегти свої заощадження, але й  змусити їх працювати.

Об'єктивно розглядаючи можливі інструменти інвестування, можна зупинитися на декількох з них. Приміром, земельна ділянка. Сьогодні спостерігається перевищення пропозицій над попитом. Тому, землю можна купувати тільки з розрахунку на довгострокове інвестування. Мінімум на 3-5 років.

Що стосується житлової нерухомості, то вона зараз, як об'єкт вкладення заощаджень, не викликає зацікавлення (за винятком елітної). Ціни на квартири поступово знижуються і такий процес ми будемо спостерігати в найближчій перспективі.

Якщо зупинити свій вибір на банківському золоті, то знову ж таки вкладати кошти слід лише на тривалий період. Оскільки ціна на ринку золота постійно коливається, то інвестувати на 3-6 місяців досить ризиковано. Купуючи жовтий метал, існує ризик не тільки не заробити, але й втратити частину грошей.

Акції та інші цінні папери як об'єкт інвестицій досить привабливі, проте потребують постійного вивчення ринку. Необхідно постійно стежити за ринком, звертати увагу на прогнози аналітиків.

Сьогодні, на мій погляд, оптимальним буде більшу частину свого капіталу розмістити на депозиті в надійному банку. Хотів би підкреслити, що банківський вклад - єдиний інвестиційний інструмент, який захищений не тільки репутацію самого банку, але і державою, а саме Фондом гарантування вкладів. Сьогодні сума гарантії становить 150 тисяч гривень.

Якщо говорити про валюти депозиту та термін розміщення депозиту, то я б рекомендував гривневий вклад на рік. Сьогодні такий депозит дає можливість заробити до 23% річних. Крім того, в банках зараз проходять різні акції та вкладники, яким пощастить, зможуть підвищити свої відсотки до 26 річних. Це досить хороший прибуток, який дозволить захистити свої кошти від інфляції.

"Сьогодні" - 17.10.2008

17.12.2008