Фінансовий ринок за минулий тиждень

Радник голови правління ВАТ АБ «Укргазбанк», Олександр Охрименко, підводить підсумки фінансового ринку за 2-6 лютого 2009 року:

- Валюта.

Минулий тиждень підтвердив встановлення рівноваги на валютному ринку. Курс долара плавно, але впевнено закріпився на точці 8 грн за долар, і, мабуть, найближчим часом це буде головний індикатор валютного ринку. За підсумками минулого тижня гривня девальвувала лише на 0,18% на міжбанківському валютному ринку. Але при цьому намітилась чітка тенденція девальвації готівкової гривні. За підсумками минулого тижня курс купівлі готівкового долара перевищив позначку 8,10 грн за долар і, при цьому, тенденція до зростання продовжується. Це результат впливу «тіньової економіки», яка спричиняє все більший вплив. Формування курсу готівкового долара починають визначати вже недержавні установи.
Минулого тижня євро зміцнювалося по відношенню до долара на міжнародних ринках і, в результаті, стало сильнішим по відношенню до долара на 0,64%. У зв'язку з цією ситуацією гривня по відношенню до євро знецінилися на 1,29%, з огляду на випередження подальшого падіння курсу євро.

- Цінні папери.

Минулий тиждень був тижнем розпродажу українських акцій або, точніше, зниження цін на ці акції. Індекс ПФТС за підсумками тижня впав більш ніж на 6% і досяг рівня 250 пунктів. І це при падінні обсягу торгів. У цих умовах учасники фондового ринку більше уваги приділяють ринку облігацій. Прибутковість за ринковими корпоративних облігацій виросла за підсумками минулого тижня на 2-5%. Практично не змінилася прибутковість по ОВДП на вторинному ринку. Невелике підвищення прибутковості в річному вирахуванні спостерігалося по ОВДП з терміном обігу більше двох років. Але в цілому ОВДП можна купити на ринку з прибутковістю 27-35% річних.

- Золото.

Ціни на банківське золото за минулий тиждень встигли як зрости, так і втратити в ціні. В результаті офіційний курс вартості банківського золота за підсумками минулого тижня знизився на 0,4%. Але в окремі дні минулого тижня ціна на золото виросла більш ніж на 1,3%. На міжнародному ринку дуже активно торгують золотом. Багато інвесторів поспішають купувати банківське золото, як тільки отримують погані новини із США. І з такою ж активністю позбуваються золота, якщо отримують оптимістичну інформацію. Золота лихоманка зараз прогресує.

- Кредити.

Вартість грошей на міжбанківському ринку практично весь тиждень залишалася високою. В окремі дні вартість кредитів овертнайт доходила до 70% річних. У таких умовах реальне кредитування якщо й мало місце, то лише епізодично. Обнадійлива інформація надходить від банків у зв'язку з прийняттям постанови НБУ про реструктуризацію старих кредитів. Це дає можливість якщо не вирішити проблему кредитування, то хоча б зняти напругу на кредитному ринку і визначити риси нового кредитного ринку.

- Депозити.

Гривневі депозити подорожчали несуттєво - у середньому на 0,5-0,8%. Валютні депозити фактично не змінилися. Трохи знизилися ставки по депозитах у євро. Але швидше за все це викликано небажанням банків залучати євро у зв'язку з неможливістю використовувати цю валюту для кредитування.

09.02.2009