Фінансовий прогноз

Радник голови правління ВАТ АБ «Укргазбанк», Олександр Охрименко, прогнозує розвиток фінансового ринку на 16-20 лютого.

- Валюта.

Незважаючи на всі песимістичні прогнози, курс долара фактично припинив зростання. Курс 8 грн за долар стає тим орієнтиром, який ще довго буде головним індикатором валютного ринку. На наступному тижні НБУ намагатиметься максимально знизити курс долара на міжбанківському ринку до рівня 7,7 грн за долар, але, ймовірно, істотного зміцнення безготівкової гривні не відбудеться. Ще надто мало експортерів конвертують долари в гривню, і тому попит на долари перевищує пропозицію. Готівковий долар на наступному тижні теж буде втрачати свої позиції. Але, швидше за все, нижче 8,1 грн за покупку долар не впаде.

На міжнародному ринку курс долара цілеспрямовано зміцнюється по відношенню до євро. Наступного тижня цей процес продовжиться, і є велика ймовірність, що вже до кінця наступного тижня курс євро буде близьким до 1,285 долара за євро. Зараз вся увага світової економіки прикута до подій, пов'язаних з економікою США, і до її плану виходу з кризи.

- Цінні папери.

Ринок українських акцій залишається в стадії очікування та споглядання, за винятком акцій металургійних компаній. Новини про зростання обсягів випуску чавуну і сталі позитивно впливають на думки інвесторів. І хоча наступний тиждень ще не стане періодом активної скупки акцій металургійних компаній, окремі угоди з купівлі дешевих металургійних акцій будуть спостерігатися.

На вторинному ринку прибутковість ОЗДП залишається високою - на рівні 30-40% річних, і ця тенденція збережеться і на наступному тижні. За українськими єврооблігаціями очікується подальше зростання прибутковості, у зв'язку зі зниженням суверенного рейтингу України рейтинговим агентством «Fich».

- Золото.

Банківське золото дорожчає. В умовах економічної нестабільності на світовому ринку скупка банківського золота багатьма розглядається як єдино правильний варіант бізнесу. Тому ціна на банківське золото на наступному тижні буде тільки зростати. Вже зараз ціна на золото подолала позначку 940 доларів за тройську унцію. При збереження такого темпу зростання, до кінця наступного тижня ціна на золото може досягти рівня 960 доларів за тройську унцію.

- Кредити.

Вартість грошей на міжбанківському ринку дещо стабілізувалася. Але залишається високою. Не варто очікувати, що найближчим часом вартість міжбанківських кредитів буде нижче 28% річних у гривні. Зниження стосується лише міжбанківських кредитів в доларах. Ці кредити за своєю вартістю близькі до позначки 8% річних.

- Депозити.

Дорогі гроші на міжбанківському ринку стимулюють зростання ставок по банківських депозитах. За рахунок впровадження нових депозитних програм середні ставки по банківських гривневими депозитами виростуть як мінімум на 0,45% річних до базової ставки. При цьому окремі гривневі депозити будуть залучатися за ставками 22-26% річних. А от доларові депозити втрачають привабливість, тому ставки по них не будуть рости, а в окремих випадках будуть знижуватися.

- Енергетичні ресурси.

Вартість нафти знижується, і буде знижуватися найближчим часом. Незважаючи на зниження обсягів видобутку нафти в усьому світі, попит на продукти нафтопереробки знижується швидше, ніж сам видобуток нафти. Ціна на нафту тепер варіює біля позначки 35 доларів за барель з тенденцією зниження до 33 доларів за барель.

Синхронно з вартістю нафти знижується і вартість природного газу. Ф'ючерси на природний газ в США котируються на рівні 4,5 долара за БТЕ (близько 162 доларів за тис. куб). Очікується, що ближче до кінця наступного тижня ціна на природний газ буде нижче 4,3 доларів за БТЕ (155 доларів за тис. куб). На ціну газу впливає і зниження споживання цього енергетичного продукту в результаті завершення опалювального сезону.

13.02.2009