Фінансовий прогноз

Радник голови правління ВАТ АБ «Укргазбанк», Олександр Охрименко, прогнозує розвиток фінансового ринку на 2-6 березня.

- Валюта

Потрібний стабільний курс долара. Це вже психологічний фактор. Економіка в даній ситуації відходить на другий план. В умовах різкого зниження імпорту, мінімізації грошової маси, скорочення доходів населення - можна очікувати тільки зниження попиту на долар і, як наслідок, зниження його ціни. Але ринок показує зовсім протилежну картину. Попит на долар зберігається, і уникнути девальвації гривні складно. Найближчим часом курсова вартість долара буде коливатись в широкому діапазоні - 8-9 грн за долар, що вкрай невигідно для економіки України. Багато в чому курсоутворення долара - це відображення довіри суб'єктів ринку до самого ринку. Євро відносно долара зміцненюється. Найближчим часом курс євро буде наближатись до рівня 1,25 долара за євро. Аналітики вважають, що економіка Західної Європи більш ефективно справляється з кризою, ніж економіка США. Але це все проміжні результати. Коливання курсу євро / долар ще довго буде вибивати міжнародний ринок з рівноваги.

- Цінні папери

Незрозуміла політика уряду, який намагається подолати кризу на валютному ринку і, разом з тим, не використовує всі доступні варіанти. Зараз для ринку було б дуже позитивно, якби НБУ дозволив банкам враховувати державні цінні папери при формуванні своїх резервів і, крім того, організував регулярні торги цими облігаціями на вторинному ринку. У кризовий період кінця 90-х операції з державними цінними паперами послабили натиск грошового ринку гривні на валютний ринок. Але це не відбувається, тому прибутковість державних цінних паперів зростає при зниженні їх попиту. Поточна прибутковість державних цінних паперів більше 50%, і найближчим часом може тільки збільшуватися. Не варто очікувати різкого попиту на державні цінні папери, у всякому разі, до тих пір, поки не з'явиться ясність в ситуації з другим траншем МВФ.
Вартість акцій ніяк не може вийти зі стадії «бічного тренда». певною періодичністю ціни на акції то ростуть, то падають. Рівень індексу ПФТС - 220 пунктів. Це той рубіж, навколо якого змінюється динаміка індексу. Деякі інвестори почали купувати дешеві акції металургійних підприємств, але політична нестабільність не стимулює ці покупки.

- Золото

Один момент здавалося, що вартість банківського золота візьме рубіж 1000 доларів за тройську унцію і буде розкручувати цінову спіраль далі. Але ситуація навколо курсоутворення євро/долар і різке зростання, в окремі дні, фондових індексів провідних міжнародних торгових майданчиків збентежив фахівців по роботі з банківськими металами. На ринку відсутня чітка думка: ціна на золото вище 950 доларів за тройську унцію - це перебір ринку чи майданчик для старту росту цін на золото? Тому найближчим часом 950 доларів за тройську унцію золота буде головним орієнтиром, як для покупців, так і для продавців банківського золота.

- Кредити

Найближчим часом дешевих грошей на банківському ринку не буде. В умовах нестабільності на валютному ринку вартість гривневих ресурсів залишається високою - близько 50% річних. В окремі дні можна очікувати зниження вартості грошей, але ці явища тимчасові. Тільки коли відбудеться стабілізація ситуації на валютному ринку, можна очікувати часткове повернення грошей з «тіньової економіки» в банківський сектор, що дозволить стабілізувати механізм роботи банківського сектора.

- Депозити

Є всі передумови для того, щоб ставки по банківських депозитах почали зростати. І хоча це зростання найбільше буде торкатися гривневих депозитів, очікується поява масового залучення короткострокових депозитів за ставкою понад 25% річних. Доларові депозити істотно не подорожчають. На ринку відчувається нестача гривні, і тому для банківського сектора більш актуальним буде попит на гривневі депозити.

- Енергетичні ресурси

Ціна на нафту зросла, і не виключено, що це зростання не останнє. Багато в чому зростання ціни на нафту на міжнародному ринку, - це наслідок скорочення обсягів видобутку нафти. Видобувачі нафти намагаються максимально мінімізувати продажу нафти, щоб утримати ціну на нафту вище 40 доларів за барель. І це, по всій видимості, у них вийде.

Цікаво, що ціна на природний газ не поспішає дорожчати аналогічно нафті. В даному випадку позначається зниження попиту на природний газ у зв'язку із завершенням зими і зменшенням використання газу, як сировини для хімічної продукції. Ціна на природний газ на міжнародному ринку нестабільна, і найближчим часом буде варіюватися біля рівня 4 долари за млн. БТЕ (162 дол за тис. куб.).

27.02.2009