Сергій Науменко: "Влітку кількість кредиток подвоюється", // ДС, 06.08.2007

Сезон відпусток дозволив банкірам істотно підвищити якість своїх карткових емісій. Про це в інтерв'ю «ДС» розповів заступник голови правління ВАТ «АБ «Укргазбанк» Сергій Науменко.

Сезон відпусток дозволив банкірам істотно підвищити якість своїх карткових емісій. Незважаючи на зниження загальних обсягів випуску пластику, вони фіксують стрімке зростання попиту на кредитні продукти і збільшення використання кредитних ліній по раніше випущених картах. Інтерес українців до такого роду продуктів найближчим часом збираються підігрівати ще і новими технологічними пропозиціями. Про це в інтерв'ю «ДС» розповів заступник голови правління ВАТ «АБ «Укргазбанк» Сергій Науменко.

— Сергію Геннадійовичу, наскільки, за вашими оцінками, у нинішній відпускний період збільшилися обсяги карт, що випускаються?

— Загальні темпи приросту емісії карт VISA і MasterCard протягом літніх місяців трохи знизилися. Якщо протягом січня-травня, за даними міжбанківської асоціації ЕМА, банки першої двадцятки щомісяця випускали по 830 тис. карт, то в червні-липні — лише по 548 тис. Думаю, свою роль зіграв відпускний сезон — звичайно в цей час підприємства не так активно підключаються до зарплатних проектів. Однак улітку відбувся істотний прорив у кредитному сегменті, де обсяги виросли практично вдвічі: навесні щомісячний розмір емісії кредитних карт складав тільки 150 тис. шт., зараз же — 249 тис. (переважно це «пластик» класу Classic і Gold). Українці розуміють, що в далеку поїздку значно зручніше брати картки, а не готівку — тим більше що вони дозволяють витрачати навіть більше, ніж є на рахунку. Клієнти стали активніше користатися в поїздках своїми кредитними лімітами. Немаловажний фактор у зростанні інтересу до карт — вимоги деяких посольств по довідках про стан рахунків українців при відкритті їм віз. Нарощуючи свої випуски в курортний сезон, лідери карткового ринку змогли істотно підтягти якість своїх емісій — до 30% їхніх карткових портфелів нині складають саме кредитні продукти.

— Якими картковими сервисами українці активніше всего користаються цим летом?

— У першу чергу, клієнтів цікавлять спеціальні програми по кредитуванню відпочинку. Також вони активно користаються послугою по інформуванню про стан карткового рахунка. За допомогою мобільного телефону відбувається блокування, розблокування, одержання інформацію про залишки. На жаль, на даний момент превалюють операції по зняттю готівки в банкоматах, а не сплати за товари і послуги у термінальній мережі, особливо це характерно для транзакций, здійснюваних на території України. Думаю, багато в чому таке відношення до карток зв'язане з усе ще недостатнім розвитком інфраструктури (адже охоплення клієнтської бази дуже широке — на сьогоднішній день банки випустили 42,4 млн міжнародних карт) — досить сказати, що до липня нашими банками було встановлено в країні лише 52 тис. POS-терміналів, чого, звичайно ж, недостатньо. Непрямим підтвердженням цього можна вважати дані по закордонним транзакциям українців — за рубежем вони частіше користаються картками для оплати товарів і послуг, а не зняття кеша в банкоматах.

— Які прийоми будуть використовувати банки для подальшого нарощування своїх емісій, якщо врахувати, що кількість карт зараз і без того вже практично відповідає чисельності населення України?

— Думаю, що банки продовжать охоплювати підприємства зарплатними проектами. Але разом з цим будуть активніше, ніж абиколи, розвивати за допомогою карткових продуктів програми роздрібного кредитування. Тим, хто бажає збільшувати свої заощадження Укргазбанк стане пропонувати нові депозитні послуги на базі «пластику» (тим більше що останнім часом стає усе більше банкоматів, що приймають готівку). До того ж уже зараз фінустанови почали інтенсивно освоювати можливості чиповых карток з реалізацією на них небанківських додатків — активно обговорюється інтеграція соціальних додатків для різних категорій клієнтів.

— Чим картковий ринок, з вашого погляду, буде жити в другому півріччі?

— Характерними будуть дві тенденції. Насамперед, за рахунок нових продуктів продовжиться ріст кількості кредитних карт. Одночасно буде відбуватися функціональне розширення можливостей чиповых карт — у першу чергу, за рахунок нефінансових додатків (інформація про власника карти, його соціальних платежах і т.д.), якими незабаром почнуть оснащувати такого роду «пластик». Також, думаю, варто очікувати появи на ринку нових технологичных продуктів, спрямованих на спрощення проведення операцій по картках — таких, наприклад, як безконтактні картки (вони дозволяють проводити розрахунки без безпосереднього контакту з картковим рахунком клієнта) або карти, інтегровані в мобільні телефони. Це дозволить фінустановам істотно розширити технічні можливості клієнтів по застосуванню карткових продуктів

06.08.2007