Найближчим часом депозити рухнуть

За даними Національного банку України за червень місяць поточного року населення повернуло в банки понад 5,2 млрд грн. Довіра до банківської системи повертається.

Бажання зберегти свої заощадження від знецінення і, по можливості, заробити, примусило українців знову звернути свою увагу на банківські депозити. Тим більше, що сьогодні альтернативи депозитам на фінансовому ринку немає.

Протягом останніх 6-ти місяців ми спостерігали поступове зростання ставок як по гривневих вкладах, так і по валютних. Проте, аналітики відзначають, що така позитивна для вкладників тенденція закінчилася. За прогнозами експертів, вже в найближчі декілька місяців ставки по депозитах можуть помітно знизитися. Так, на думку одного з провідних фінансових аналітиків Олександра Охрименка: «Стратегія банків на сьогодні включає зменшення вартості депозитів. З початку року банки орієнтувалися на залучення коротких і дорогих депозитів. На даний момент приходить строк погашення коротких і довгих депозитів. У цій ситуації банки зацікавлені в зниженні ставок і збільшенні строку депозиту».

У такій ситуації основоположним у боротьбі за клієнта для банків стає вже не тільки і не стільки високий відсоток по внесках, але і своєчасність виконання своїх зобов'язань перед вкладниками, і надійність фінустанови.

З такою позицією згодні й самі банкіри: «Дійсно, сьогодні надійність банку як ніколи цінується вкладниками, – підтверджує начальник управління вкладних і розрахункових продуктів Укргазбанку Ігор Фомічов. Вкладника вже ніякими калачами не заманиш до сумнівного банку. Сумний досвід деяких фінустанов примусив клієнтів бути перебірливими в спілкуванні з банками.
Сьогодні комерційним банкам важко завоювати довіру населення. У даній ситуації Укргазбанку трохи простіше. З липня місяця Укргазбанк став на 80% державним банком. Участь держави в капіталі – краща гарантія збереження вкладів населення. Отже нашим клієнтам точно хвилюватися не варто. У них повний вільний доступ до своїх депозитів. Ми виплачуємо вклади як ті,  строк яких уже закінчився, так і достроково. Без будь-яких лімітів і обмежень.

Що стосується депозитних програм, то ми пропонуємо нашим клієнтам цілий ряд вкладів, що спрямовані як на збереження існуючих заощаджень, так і на накопичення коштів, – відзначає Фомічов.

Сьогодні наші вкладники можуть скористатися як класичними депозитними програмами, так і ексклюзивними новинками. Так, для тих, хто віддає перевагу консервативним методам заощаджень, ми пропонуємо депозити «Класичний» і «Строковий». Залежно від виду вкладу і його строку процентна ставка коливається в межах 21 – 24% річних у гривні; 12-15% річних у доларах США і від 11 до 14% річних в євро».

Тим, хто хоче мати свої гроші завжди під рукою  і в той же час отримувати стабільний високий дохід, Укргазбанк пропонує депозитну картку «ПРО-ЗАПАС». Це своєрідний «мікс» звичайного карткового рахунка і депозитного вкладу. Вигідна відмінність даного продукту – доступність коштів 24 години на добу, можливість вільного поповнення і часткового зняття грошей. І все це при ставці до 21,5% річних у гривні,  до 13% річних у доларах США і до 12,5% річних в євро. Крім того, ця програма передбачає так звану капіталізацію відсотків. Тобто нараховані відсотки додаються до тіла вкладу і в подальшому на них так само нараховуються відсотки.

Великою перевагою програми «ПРО-ЗАПАС» є гарантований рівень процентної ставки на строк мінімум рік. Іншими словами, якщо сьогодні відкрити депозит, то банк гарантує ставку 21,5% річних у гривні протягом року, навіть у випадку, якщо ставки на ринку впадуть до прогнозованого рівня 18-20% річних.

А про зниження процентних ставок говорить більшість фінансистів. Депозитний бум минув і час надвідсотків проходить. Так, на думку виконавчого директора фінансової групи «Консалтинг і Інвестиції» Дмитра Піддубного: “На ринку можна знайти пропозиції  невеликих банків по залученню депозитів за ставою 25% і вище. Але при цьому варто не забувати, що високі ставки - це плата за високий ризик. Банківський ринок входить у стадію відновлення і високі ставки по депозитах будуть непосильні банкам. Тому зниження ставок по банківських депозитах - це вимога ринку. Існуюча динаміка і сьогоднішні тенденції говорять про те, що до початку осені ставки по гривневих депозитах знизяться на 1-2% по відношенню до сьогоднішньої річної ставки, а валютні - на 1-1,5%.

Якщо ж передбачити «зимові відсотки», то в листопаді-грудні ставки по гривневих депозитах варіюватимуться в межах 18-20% річних, а по валютних не дорожче 11-13% річних», – резюмує експерт.

Іншими словами, якщо ви все ще думаєте над тим відкривати депозит чи ні, то часу на роздуми залишилося зовсім небагато. Сьогодні ще є можливість оформити вклад під хороші відсотки в надійному банку.

15.07.2009