Статус державного дає банку низку переваг перед конкурентами

Процес рекапіталізації українських банків уже має чіткі контури. Першим із трійки «обраних» для рекапіталізації, дану процедуру закінчив Укргазбанк. Днями було офіційно оголошено про завершення входження держави в капітал, що дозволило банку вийти практично на докризовий режим роботи.

За інформацією банку повністю ліквідована картотека і знято всі обмеження по виплатах вкладів. У тому числі і достроковим.

Аналітики відзначають, що поновлення депозитної надійності – це лише одна з позитивних складових рекапіталізації. Ще одна  перевага, яку отримав банк, – це можливість лобіювання власних інтересів на державному рівні. Як варіант - активна участь у державних програмах пов'язаних із завершенням будівництва житла для населення, підтримкою розвитку пріоритетних галузей економіки, відновлення молодіжного кредитування.

«Статус державного є дуже вагомим аргументом для клієнтів і партнерів фінустанови - відзначає фінансовий експерт Олександр Охрименко.

Якщо проаналізувати роботу держбанків у період кризи, то можна зробити відповідні висновки. Будь-яких помітних збоїв в їх роботі не було.  Тому, гарантія держави на сьогоднішній день буде кращою рекламою як для Укргазбанку, так і для двох інших  банків, що ре капіталізуються.

Крім того, статус держбанку дозволяє установі розраховувати на лобіювання його інтересів у самих вищих колах з точки зору залучення нових клієнтів. А державне лобі – це у всі часи було і є потужним аргументом в будь-яких переговорних процесах.

Якщо до всього вищесказаного додати ще авторитет і зв'язки як в банківських, так і в політичних колах почесного президента банку Василя Горбаля, то можна передбачити, що в найближчим часом ми станемо свідком цілого ряду помітних подій, пов'язаних з Укргазбанком», - резюмує експерт.

16.07.2009