Олександр Морозов: «Ми ведемо переговори з НАК «Нафтогаз» про прийняття на обслуговування ряду її дочірніх структур»

morozov.jpgДержава начебто визначилася з кандидатурами керівників рекапіталізованих фінустанов. «Родовід Банк» очолить його нинішній тимчасовий адміністратор Сергій Щербина, у банк «Київ» замість спочатку заявленого Ігоря Францкевича призначено екс-керівника Одеської обласної філії Укрсоцбанку Юрія Маслова.

А 18 серпня стало відомо, що на посаду голови правління Укргазбанку Нацбанк затвердив Олександра МОРОЗОВА, котрий у 2005—2007 роках очолював Ощадбанк України. Яка ситуація у ввіреній установі, де шукати нових клієнтів і як розвивати новий держбанк? Про все це ми розпитали Олександра Валерійовича.

— Ви вже встигли розібратися із ситуацією в Укргазбанку? У чому його основні слабкі і сильні сторони? Чи маєте намір оприлюднити стратегію розвитку банку в найближчому майбутньому?

— У принципі, мені вже зрозуміло, що відбувалося в банку і що відбувається. Основні помилки полягали насамперед у недостатній диверсифікації кредитно-інвестиційного портфеля. Занадто велику його частину було сконцентровано в проектах із девелопменту об’єктів нерухомості.

Тенденція останніх років — постійне зростання вартості нерухомості і величезна потреба в нових бізнес-центрах, готелях, дорогому житлі. Все це начебто диктувало і відповідну бізнес-стратегію. Торік у квітні ситуацію в банку не можна було навіть назвати тривожною. На той момент акціонери вели активні переговори щодо продажу банку, і його вартість оцінювали більш як у 600 млн. євро. Кредитно-інвестиційний девелоперський портфель групи Укргазбанку оцінювався в суму від 1,5 до 2 млрд. дол. — це те, із чим група збиралася виходити на міжнародні ринки.

Однак усі грандіозні плани не встигли реалізувати до початку кризи. Вже у вересні минулого року ситуація кардинально змінилася, і проблеми почали швидко набирати критичну масу. У результаті, через відсутність інших джерел довелося приймати єдино правильне в тих умовах рішення, поступившись державі контролем над банком в обмін на його капіталізацію.

— Сьогодні ці недобудовані будинки, торговельні та бізнес-центри — своєрідні «пам’ятники мильній бульбашці». Наскільки вони обтяжують портфель банку?

— Безумовно, це проблема. У період зростання такого роду кредити були в допустимих межах, не вище від 10—15%. Та зараз через стискання кредитного портфеля їхня частка значно зросла і становить близько 30%. Це не добре, але й не критично. Завдяки збільшенню капіталу вдалося значною мірою компенсувати цей ризик.

— А ці кредити обслуговуються?

— Погано. І це головна проблема. Відсутні фінансові потоки, із допомогою яких можна обслуговувати ці кредити. Частки в проектах, пов’язаних із цими об’єктами, також неможливо продати.

— Ви будете намагатися якось цю проблему розв’язувати?

— Будемо. Тут потрібно знайти формулу коректного заморожування цієї частини активів до нового пожвавлення інтересу до девелоперських проектів, а потім, із появою потенційних інвесторів, — проведення інвестиційних конкурсів із метою їхнього продажу.

За дорученням прем’єра і за домовленістю з позичальниками ми зараз працюємо над цією формулою та у будь-якому разі спробуємо частину проектів продавати. Однак, якщо ціна буде неприйнятною і при продажу цих проектів банк зазнаватиме значних збитків, тоді, безумовно, логічніше їх заморозити до кращих часів.

Та вас цікавила стратегія. Її ми обов’язково підготуємо й опублікуємо. Якщо казати про перспективи не лише виживання, а й розвитку, то зараз для банку важливішим є пошук нових ринків і нових клієнтів.

— Де ви їх знайдете? Спробуєте, як недавно робив уряд, заганяти силою?

— Зараз ми ведемо активні переговори з НАК «Нафтогаз України» про прийняття на обслуговування ряду її дочірніх структур. Нагадаю, що Укргазбанк колись створювався як структура, орієнтована саме на газову галузь. Тому одне з головних своїх зав­дань я вбачаю в тому, щоб почати максимально ефективно використовувати в сьогоднішніх умовах увесь досвід, накопичений за 16 років існування банку.

— Ці ваші інтереси знаходять розуміння в уряді, у керівництві НАК?

— У мене було кілька зустрічей із керівництвом НАК, і мені здається, що воно зацікавилося цією ідеєю.

Підприємства системи НАК «Нафтогаз України» співробітничають із більш як 60 банками. З одного боку, це дає змогу диверсифікувати фінансові потоки і ризики, але з іншого — створює досить серйозні складнощі управлінського характеру, заважає оптимальному управлінню цими потоками.

Звісно, не йдеться про тотальну централізацію. Ми не ставимо завдання, щоб завтра ж «Нафтогаз» з усіма своїми підприємствами перейшов на обслуговування виключно в Укргазбанк. Але в міру збільшення можливостей банку, у міру зростання зацікавленості НАК ми працюватимемо над тим, щоб розширювати взаємодію. До того ж, якщо раніше було не зов­сім коректно казати про масштабне співробітництво держкомпанії з недержавним Укргазбанком, то зараз ситуація кардинально змінилася.

— Зацікавленість можна виявляти роками, не приймаючи жодних конкретних рішень…

— Тут так не вийде. Ми повинні мати зрозуміле рішення, щоб остаточно визначитися з подальшою стратегією розвитку Укргазбанку. Моя ідея, яка знайшла розуміння й у Мінфіні, і в Нацбанку, і в «Нафтогазі», — це підписання певного меморандуму, в якому буде відображено інтереси і наміри кожного з підписантів.

— Меморандум уже підписаний?

— Ні. Це поки що проект. Саме зараз його розглядають та обговорюють усі сторони. Якщо НАК «Нафтогаз» ввійде в цей процес, то вона теж буде однією зі сторін, але поки що насамперед — це НБУ і Мінфін. НБУ — як регулятор, а Мінфін за законом визначений як ключове міністерство, котре управляє частками держави в рекапіталізованих банках.

— Ви не боїтеся, що в банку знову виникне зайва концентрація ризиків? Адже всім відомо про плачевне фінансове становище НАК?

— Цих проблем я не став би боятися. Вони хоч і накопичувалися роками, але всім зрозумілі. «Нафтогаз» поки працює зі збитками, але це — нонсенс. Навіть теоретично не може бути такого, що бізнес, пов’язаний із нафтою і газом, є збитковим. Просто тривалий час основні прибутки нафтогазової галузі проходили «повз» сам «Нафтогаз».

Спілкуючись з урядом і керівництвом НАК, бачу, що там розуміють усі ці проблеми. Більш того, у них є ідея, як ці проблеми розв’язувати. І для них банк — це один із інструментів вирішення цих проблем.

— Укргазбанк залишиться універсальним чи стане спеціалізованою установою?

— Наразі не йдеться про відмову від універсальності. І те, що ми нині з вами обговорюємо, — це поки ще не прийняті рішення. Та, у принципі, НАК «Нафтогаз» — уже давно акціонер цього банку. Просто нині її частка скоротилася до зовсім невеликої.

Також тут не йдеться про якийсь новий радикальний поворот. В Укргазбанку обслуговується чимало облгазів у регіонах України, окремих підприємств і філій НАК. Тобто в банку вже багато клієнтів із цієї галузі, він добре обізнаний з її специфікою. Мова про те, щоб ми всі напрацювання і наявний досвід систематизували та подивилися, у чому тут може бути взаємний інтерес.

— Як ви можете прокоментувати заяви прем’єр-міністра про зловживання при рефінансуванні, яке надали Укргазбанку, — про те, що такі факти має розслідувати Генпрокуратура і що «після президентських виборів усі сидітимуть».

— Я — за розподіл обов’язків. Ми займатимемося фінансовими потоками й інструментами. А з приводу того, хто кого посадить, — для цього є інші інститути. Наприклад, прокуратура, як цілком правильно сказала Юлія Володимирівна.

Я нікого не обвинувачуватиму в зловживаннях. Мені відомо, як виникла ця ситуація, але це складна для розуміння більшості читачів банківська тема.

— І все-таки, хоча б у загальних рисах, що це було — міжбанківський кредит? Що означає обвинувачення глави уряду в тому, що нібито «мільярд гривень було переведено в їхній маленький приватний банк»?

— Це був не міжбанк, це були гроші на коррахунку, які, по суті, з Укргазбанку не йшли. Ці гроші не пішли на офшори, вони залишаються в банку. Така ситуація виникла через те, що Іпобанку було передано цілий ряд кредитів із портфеля Укргазбанку для оптимізації, якою займалися акціонери з метою його продажу, а потім із метою одержання рефінансування від Нацбанку. Це не означає, що порушення не було, але воно було далеко не таким серйозним, як в інших банках, із яких гроші справді було виведено.

— Закон порушувався?

— Закон — точно ні. Кожен банк може мати гроші на своєму коррахунку в іншому банку. Порушувалися вимоги НБУ, які він висуває при виділенні рефінансування. Однак це не порушення закону й не крадіжка.

За всієї тієї критики, яку ви вже почули від мене на адресу акціонерів, треба зазначити, що застави не виведені. Усе, під що бралися кредити, є в банку.

І в Укргазбанку — до речі, попри введення тимчасової адміністрації, — не було жодного дня мораторію. Тому ми перебуваємо в кращій ситуації, ніж наші колеги з «Родовід Банку» і «Києва».

— Яка динаміка депозитів у банку після оголошення про рекапіталізацію? Як входження держави позначилося на довірі вкладників до установи?

— Ми це відчули. З 1 липня по 10 серпня переоформлено депозитів, строк дії яких закінчився, та оформлено нових депозитних договорів на загальну суму 672 млн. грн. Це — майже 14 тис. договорів.

У нас для нинішньої ситуації цілком пристойний показник — 70% утримання. Вилучення частини депозитів, що закінчилися, об’єктивне: у багатьох вкладників нині погіршилася фінансова ситуація в сім’ях. Вклади на те й існують, щоб користуватися відкладеними грошима, коли виникають складнощі.

— Якщо 30% вилучається, то якісь депозити банк усе-таки втрачає?

— Безумовно, загалом є зменшення. Проте в тих цифрах, які я вже називав, — більш як 4 тис. нових клієнтів, які принесли в банк близько 200 млн. грн. У нас поки що не було можливості активно заявляти про всі наші плани з допомогою активної рекламної кампанії.

— Як так вийшло, що вас не було разом із «Родовід Банком» задіяно в нещодавніх PR-акціях для вкладників з участю прем’єр-міністра?

— Я переконав главу уряду, що Укргазбанку не потрібно здійснювати такі заходи. Прем’єр запрошувала мене на таку зустріч, я їй навів свої аргументи, вона погодилася.

— Вона-то погодилася, але потім пролунали обвинувачення на адресу власників банку. Ви не боїтеся, що відмова від участі в PR-акціях передвиборної кампанії ускладнить реалізацію ваших завдань з управління банком?

— У мене немає нині проблем у спілкуванні з прем’єр-міністром. Я відійшов від політики і займаюся тут виключно професійною діяльністю. Хоча в цілому весь процес, пов’язаний із рекапіталізацією, не може не мати політичних відтінків. Як і все в нашій країні.

Рекапіталізація — це один із ключових антикризових проектів уряду. Я не кажу, що єдиний, але ключовий. Особливо, якщо подивитися, скільки грошей виділено на цей проект порівняно з іншими. Тому зрозуміло, що зовсім без політики тут не обійдеться. Я давав свої рекомендації прем’єр-міністру по тій риториці, яку вважаю доречною стосовно Укргазбанку. Щось почуто, щось — ні. Юлія Володимирівна — глава уряду і має право на свою позицію.

— Ви гадаєте, що політичні опоненти в цій ситуації можуть співпрацювати? І не просто співпрацювати — ви ж хочете ще увійти у найбільшу святиню, у найближчу для прем’єр-міністра сферу — нафтогазову…

— Тут теж немає принципових суперечностей, адже через банк уряд зможе одержати ще більше контролю там, де захоче. І не просто контролю — йдеться про ефективніше управління і прозоріші потоки. Це те управлінське рішення, в якого немає зараз явних противників.

— Як ви оцінюєте співробітництво з колишніми власниками банку і що збираєтеся робити з нинішньою вищою менеджерською ланкою?

— Взаємовідносини з акціонерами у мене, як мені здається, конструктивні. У даному випадку це продиктовано тими умовами, які створювалися не мною. Кабмін разом із Національним банком прийняли стосовно Укргазбанку унікальне рішення, якого немає в банках «Родовід» і «Київ». Колишнім власникам залишили 18%. Це означає, що вони — акціонери і партнери, і поки це так, я будуватиму з ними максимально коректні взаємовідносини.

Ми потихеньку звикнемо один до одного, до способу мислення, до алгоритмів прийняття рішень. Це теж процес, який потребує часу. Але зараз у мене немає відчуття якихось проблем у взаєминах.

Що стосується змін у керівництві і менеджменті — це питання обговорюється. Ми не ставимо завдання когось вигнати. Новий склад правління має відповідати тим завданням, що стоятимуть перед банком. Усі кадрові рішення прийматимуться після того, як сформується і збереться наглядова рада банку. Сподіваюся, що на момент появи цього інтерв’ю раду буде сформовано. Це дуже важливо для банку.

— Ви вже готові подати на розгляд наглядової ради хоча б чорновий проект стратегії розвитку?

— Вже саме формування ради покаже, чи погодився власник із запропонованим галузевим напрямом. Тому що в такому разі до ради мають увійти представники керівництва НАК «Нафтогаз України». Після цього можна буде обговорити і підписати меморандум, який визначить ключовий вектор подальшого розвитку банку.

Якщо буде сприйнято і затверджено саме цей вектор, ми сядемо за написання стратегії, конкретного бізнес-плану на найближчі два-три роки.

— Що ви можете сказати про процеду­ри формування наглядової ради, особливо якщо порівнювати її з ощадбанківською, де вам довелося набити стільки гуль?

— Дякувати Богу, тут не той принцип формування наглядової ради, який був в «Ощаді» та в Укрексімбанку і завів роботу наглядових рад у глухий кут. В Ощадбанку НР не збиралася вже понад два роки. З того самого моменту, як мене відправляли у відставку. А практиковані нині заочні процедури прийняття рішень серйозно знижують їхній професіоналізм і компетентність. Це вічне блокування «п’ятірками» одне одного не може йти на користь банку.

— Ви тепер теж очолюєте держбанк. Чи не потрібно за законом, щоб і ваша наглядова рада формувалася за принципом «трьох п’ятірок»?

— У прийнятому ще в грудні минулого року законі, з якого стартувала рекапіталізація, прописано механізм, відповідно до якого Мінфін — представник власника і може приймати самостійне рішення про формування наглядових рад рекапіталізованих банків. Тому тут немає жодних суперечностей.

Наскільки мені відомо, Світовий банк уніс дуже розумну пропозицію, щоб до ради входили ще й незалежні директори. До речі, в Укргазбанку така практика існувала і раніше: до його НР колись входив Юрій Полунєєв, потім Сергій Яременко. Авторитетні і незалежні люди, для яких важлива фахова репутація. Тому я таку ініціативу підтримав би, але це компетенція Мінфіну.


Дзеркало тижня 2009.08.22 00:28
http://www.dt.ua/2000/2040/66944/

25.08.2009

Ми використовуемо cookie-файли на нашому сайті, для надання більш комфортного сервісу.
Банк використовує файли cookie, щоб забезпечити коректне функціонування сторінок сайту, поліпшити взаємодію з користувачем і пропонувати вам більш клієнтоорієнтовану рекламу. Ознайомтесь з Порядком та процедурою захисту персональних даних для отримання додаткової інформації стосовно файлів cookie. Натискаючи на кнопку «ОК», ви підтверджуєте ознайомлення з Порядком та процедурою захисту персональних даних.
Мы используем cookies на этом сайте, для предоставления более комфортного сервиса.
Банк использует файлы cookie, чтобы обеспечить корректное функционирование страниц сайта, улучшить взаимодействие с пользователем и предлагать вам более клиентоориентированную рекламу. Ознакомьтесь с Порядком и процедурой защиты персональных данных для получения дополнительной информации касательно файлов cookie. Нажимая на кнопку «ОК», вы подтверждаете ознакомление с Порядком и процедурой защиты персональных данных.
We use cookies on this site to provide you with the best experience.
Bank uses cookies to ensure the correct functioning of the website pages, to improve interaction with the user and to offer you more customer-oriented advertising. Please review the Privacy Policy for more information about cookies. By clicking the "OK" button, you confirm that you have read the Privacy Policy.