Кирило Шевченко: Green-banking - фінансовий спосіб порятунку людських життів

«Країна активно реформується. З нею змінюється і банківський сектор. Я переконаний, що і ми повинні змінити сам принцип ставлення до моделі green-banking. Ми повинні донести до суспільства, що, як і медична реформа, це - перш за все реальний спосіб рятувати людські життя, тільки у вигляді сучасного фінансового інструменту. І його не потрібно боятися використовувати. Бо статистика каже, що Україна на першому місці у світі за смертністю від забруднення повітря на 100 тисяч населення. Основні джерела забруднення – заводи та старі авто. Та в цей же час Україна має значний потенціал для нарощення потужностей об’єктів відновлювальної енергетики. Статистична служба Європейського Союзу (Eurostat) вважає, що Україна потенційно здатна виробляти з відновлюваних джерел не менше 74% від енергії, що виробляється в країні, тоді як зараз даний рівень складає близько 1,2%. Тому я переконаний, що саме Україна потребує рішучих дій у покращенні екології і УКРГАЗБАНК готовий до їх реалізації», - повідомив Голова Правління УКРГАЗБАНКУ Кирило Шевченко під час міжнародного банківського форуму CIS Bankers 2017

Під час форуму Кирило Шевченко також розповів про актуальність питань кліматичних інвестицій та необхідності глобальних зусиль у подоланні негативних наслідків зміни клімату, про потребу в фінансуванні екологічних проектів, ролі «зелених» банків, а також про реалізацію проектів відновлюваної енергетики та енергозбереження.

Для вирішення проблеми недостатності інвестицій у боротьбі з глобальними проблемами, з якими зараз зіткнулося людство, створюються «зелені» банки. У 2015 році  в Парижі створена міжнародна організація The Green Bank Network (GBN) для співпраці та обміну знаннями та досвідом між існуючими зеленими банками. «Наразі вона об’єднує близько десяти фінансових установ та фондів, і відкрита для приєднання нових учасників, одним з яких може стати УКРГАЗБАНК», - заявив Кирило Шевченко.

Він також поділився важливими досягненнями УКРГАЗБАНКУ у фінансуванні екологічних проектів: «На нашому рахунку близько 50 масштабних проектів у всіх куточках України загальною потужністю в 290 МВт. Завдяки цим проектам нам вдалося досягти зменшення викидів СО2 у 588 тис. тонн на рік. Для порівняння – це якби ми прибрали з українських доріг відразу 275 тис. автомобілів. Заощадження газу від проектів  склали 281 млн м3 / рік. І це лише початок. Адже на сьогодні на розгляді 40 проектів на 261 млн євро».

20.10.2017