Закінчився конкурс на кращий бізнес-проект «Фабрика бізнес-ідей»

ВАТ АБ «Укргазбанк» підвів підсумки конкурсу на кращий бізнес-проект «Фабрика бізнес-ідей», який завершився в кінці листопада 2008 року.

Участь у конкурсі прийняли близько 90 проектів, які ставили за мету як розширення існуючого, так і створення нового бізнесу.

«Організовуючи конкурс ми бачили мету його проведення, насамперед, в наданні підтримки вітчизняній економіці в умовах кризи, розширення спектра послуг, які надає банк в сегменті малого, середнього та корпоративного бізнесу, а також допомоги своїм партнерам – ряду вітчизняних та міжнародних фінансових організацій – у пошуку перспективних об’єктів інвестування в Україні», – відмітив голова конкурсної комісії – заступник Голови Правління ВАТ АБ «Укргазбанк» Сергій Мамедов.

Оцінка проектів і визначення переможців з числа ініціаторів здійснювалось спеціально створеною конкурсною комісією, в склад якої ввійшли представники ВАТ АБ «Укргазбанк», ЗАТ «Страхова компанія «УСГ «Життя», фінансової компанії «Фактор».

Конкурсною комісією для оцінки проектів використовувалась розроблена банком інтегральна методика експертної оцінки інвестиційної привабливості проектів, яка отримала в ході проведення конкурсу позитивні відгуки зі сторони інвесторів.

Основними критеріями конкурсного відбору були: актуальність та доцільність практичного використання проекту, обґрунтування проекту з технічної та фінансової точок зору, комерційна ефективність проекту, період окупності проекту, кваліфікація менеджменту, ступінь готовності проекту до фінансування.

До фінальної частини конкурсу в підсумку вийшло 6 проектів.

Член конкурсної комісії – радник Голови Правління ЗАТ «Страхова компанія «УСГ «Життя» Олександр Охріменко відмітив: «Для того щоб зацікавити потенційних інвесторів з проектами була проведена серйозна робота по їх експертній оцінці, а в деяких випадках і доопрацювання спільно з ініціаторами. В результаті чого нами були відібрані найбільш конкурентноздатні та інвестиційнопривабливі проекти, що визвало істотний інтерес до конкурсу зі сторони широких інвестиційних кіл».

Переможцем конкурсу було визнано проект, який отримав найвищий бал згідно інтегральної методики експертної оцінки. Їм став проект «Створення дата-центру з інтегрованими альтернативними джерелами енергії», запропонований ВАТ «Інфоексперт» – однією з нових, але достатньо компетентних IT-компаній України.

В якості інвестора проекту на суму 40 млн. грн. виступив один із партнерів банку – пайовий закритий венчурний інвестиційний фонд «Вега» під управлінням КУА «Менеджмент-Сервіс».

Коментуючи підсумки конкурсу, директор департаменту інвестиційної діяльності ВАТ АБ «Укргазбанк» Юрій Каменецький відмітив: «Ми задоволені результатами и вважаємо, що подібні конкурси в нинішніх непростих умовах можуть стати дійовим способом підтримки вітчизняного бізнесу. Ми маємо намір продовжувати роботу з перспективними проектами, які приймали участь у конкурсі, з метою залучення до них інвестицій. А, враховуючи інтерес, проявлений до конкурсу зі сторони підприємств і потенціальних інвесторів, нами було прийнято рішення проводити його двічі на рік».

29.12.2008