Фінансовий ринок за минулий тиждень

Експерти Укргазбанку підводять підсумки поведінки фінансового ринку за 22-26 грудня 2008 року:

- Валюта;

Практично весь минулий тиждень гривня міцніла. На міжбанківському ринку курс долар/гривня укріпився більш ніж на 6% на користь гривні. При цьому відбулося зменшення спреда курсової різниці долар/гривня, що свідчить про стабілізацію ситуації на ринку. Курс долар/гривня починає коливатися біля психологічного рубікону 7,5 грн за долар.

Євро з оглядкою на долар теж почало поступатися гривні. За підсумками минулого тижня євро подешевшало по відношенню до гривні на 5,5%. Багато в чому динаміка євро/гривня - це відображення ситуації євро/долар. А минулий тиждень як раз показував послаблення долара по відношенню до євро.

- Золото;

Вартість банківського золота за минулий тиждень знизилася на 1,4%. Багато в чому позначилася проблема ситуації, наскільки швидко буде девальвувати долар. Фактично, весь минулий тиждень долар показував «гойдалки зростання/падіння», це суттєво впливало і на ціну на банківське золото, оскільки трейдери поспішали то купувати, то продавати золото.

- Акції;

За підсумками минулого тижня індекс ПФТС виріс більш ніж на 3,4%. На ринку відчувається ефект очікування. Ряд інвесторів вже починають скуповувати дешеві акції. Інвестори бояться запізнитися на скупку дешевих акцій. Але, в той же момент, побоювання, що купувати ще рано, присутні на ринку. Тому, обсяги угод з акціями на ПФТС невеликі. Скупка акцій виглядає як перевірка ринку на його чутливість подіям, які відбуваються в Україні.

- Кредити;

На міжбанківському ринку спостерігалося зниження вартості кредитів. На кінець минулого тижня ставки по гривні на міжбанку повернулися до рівня 14-16% річних. Відчувається і збільшення залишків гривні на рахунках банківської системи. Завершення року змушує банки бути більш стриманими у своїх операціях. Ставки за кредитами для прямих позичальників суттєво не змінилися. Про відродження кредитної активності можна буде говорити вже в наступному році.

- Депозити;

Обсяги залучених депозитів ростуть у банківській системі. Хоча темпи росту залучених депозитів в цьому році істотно поступаються обсягам по депозитах, які були в кінці 2007 року. Ситуація на депозитному ринку залишається складною, хоча масовий відтік депозитів вдалося ліквідувати. Але в нових умовах банківському сектору доведеться суттєво залежати від депозитів, що накладає свій відбиток на роботу всього банківського сектору.

29.12.2008