Фінансова погода в Україні на наступному тижні

Прогноз Олександра Охрименка, радника голови правління Укргазбанку, про валюту, цінні папери, кредити та депозити на 12-16 січня 2009 року.

- Валюта.

Незважаючи на зниження ділової активності, попит на валюту продовжує перевищувати пропозицію. Ця тенденція збережеться і на наступний тиждень. Фактично всі власники валюти взяли паузу і не поспішають продавати валюту, оскільки не мають чітких орієнтирів: що робити з гривнею і з бізнесом у цілому. У цій ситуації курс долара буде коливатися біля рівня 8,5 грн за долар, хоча в окремі дні не виключені різкі зміни курсу долара до 8 грн і до 9 грн. Ринок перебуває в стадії становлення, і покупці і продавці валюти не можуть отримати чітких орієнтирів не від НБУ, не від уряду, не від бізнес-ситуації в цілому. Євро в цій ситуації буде продаватися близько 11 грн. І це незважаючи на те, що в цілому на міжнародному ринку євро частково втрачає свої позиції по відношенню до долара. Але й долар не поспішає істотно посилюватися. Співвідношення євро/долар - 1,36 долара за євро - буде ще протягом всього майбутнього тижня залишатися орієнтиром для коливання курсу даних валют.

- Цінні папери.

Незважаючи на всі очікування, істотного зростання попиту на акції на наступному тижні не відбудеться. Багато інвесторів більше придивляються до ринку акцій, ніж роблять активні покупки. І сама ситуація на міжнародних фондових ринках не стимулює масову скупку українських акцій. Фактично спостерігається цілеспрямована «ведмежа політика» багатьох фондових брокерів на міжнародних біржах. У цій ситуації зростання цін на акції окремих українських емітентів може носити тільки ситуаційний момент.

- Золото.

В умовах нестабільності на фінансових ринках золото дорожчає і буде дорожчати протягом наступного тижня. Ціна банківського золота прагне до позначки 870-880 доларів за тройську унцію. І це багато в чому відображає реакцію світового фінансового ринку на пасивність фондового ринку. Поки не буде буму на фондовому ринку, банківське золото буде залишатися «тихою гаванню» для інвестицій.

- Кредити.

Очікувати зниження вартості кредитів на наступному тижні не доводиться. Швидше навпаки. У зв'язку з переглядом банками умов кредитування, середні ставки за кредитами і для юридичних, і для фізичних осіб будуть тільки рости. А в умовах високого рівня інфляції високі ставки по кредиту цілком економічно обгрунтовані.

- Депозити.

Багато банків завершили рекламні акції по залученню депозитів, тому в середньому ставки за депозитами почнуть знижуватися. Хоча середні банки будуть змушені і надалі залучати гроші за завищеними ставками по депозитах. Ставки по банківських депозитах 22-25% вже фактично стали звичайним явищем. Ринок звикає жити в умовах «дорогих» грошей.

09.01.2009