МВФ обвалить вартість золота?

На минулому тижні банківське золото полоскотало нерви інвесторам. З початку тижня ціна на золото виросла до 1020 доларів, та як тільки долар почав зміцнювати свої позиції, ціна просіла до 990 доларів за тройську унцію.

Спеціалісти стверджують, що на зниження вартості цього металу вплинула інформація щодо продажу  400 тонн банківського золота Міжнародним валютним фондом. Про такі наміри нещодавно заявили представники МВФ. Крім того остання інформація про економічний стан економіки США стимулювала укріплення курсу долара по відношенню до євро.

Зокрема, експерт Укргазбанку Олександр Охрименко зазначає, що поточні ф'ючерси на золото на міжнародному ринку мають тенденцію до зниження, а це в свою чергу свідчить про те, що інвестори очікують подальшого зниження цін на золото.

Стримуючим фактором у падінні ціни жовтого металу може виступити девальвація долара, яка буде здатна протистояти масовому розпродажу золота. Але, не зважаючи на укріплення курсу долара, фактори, що вливають на знецінення американської валюти на світовому ринку не ліквідовані і у перспективі долар буде лише втрачати свою вартість.

"Найближчим часом ціна на золото може коливатися біля  позначки 990 доларів за тройську унцію або 31 долар за однин грам. Але подальша динаміка цін на золото буде залежати від того, коли МВФ реально вийде на ринок  з пропозицією про продаж, а також від того, якими будуть результати функціонування економіки США та країн Західної Європи за третій квартал цього року", - резюмує експерт.

30.09.2009