Фінансовий прогноз

Олександр Охрименко радник голови правління АБ «Укргазбанк», к.е.н., прогнозує поведінку фінансового ринку.

Немає нічого містичного, а тим більше, міфічного в  динаміці валютного і фондового ринків США минулого тижня, якщо уважно проглянути потік статданних, що поступають із США і країн Західної Європи. Минулого тижня американська економіка виглядала неперевершеним лідером на тлі європейських країн. У листопаді 2009 року об'єм роздрібних продажів у США   виріс на 1,3% в порівнянні з попереднім місяцем поточного року.  У Великобританії об'єм роздрібних продажів упав на 0,3% і це після тривалого зростання. У листопаді 2009 року промислове виробництво в США виросло на 0,8% в порівнянні з попереднім місяцем поточного року.   У жовтні 2009 року промислове виробництво країн Єврозони впало на 0,6% у порівнянні з попереднім місяцем поточного року. У порівнянні з жовтнем 2008 року падіння промислового виробництва склало 11,1%. Єдине, що об'єднувало США і країни Західної Європи минулого тижня, це показники зростання споживчих цін. Але і в цьому випадку США виглядали привабливішими. У листопаді 2009 року споживчі ціни в США виросли на 0,4% в порівнянні з попереднім місяцем, споживчі ціни Єврозони виросли  всього  на 0,1%.  Це створило певну ейфорію відносно майбутнього економіки США, затьмаривши навіть повідомлення про те, що за підсумками третього кварталу 2009  року негативне сальдо платіжного балансу США   виросло до 108,03 млрд. дол.  Американці продовжують жити за рахунок імпорту з інших країн, розраховуючись своїми папірцями. Тому та обставина, що ФРС вирішила не міняти свої процентні ставки, було цілком обгрунтоване, як і збільшення граничного об'єму державного боргу США на 290 млрд. дол. Фактично, світова економіка кризовий рік прожила, тепер постає завдання знайти точку опори для початку реального зростання цієї економіки наступного року. А це складне завдання для всіх країн і не тільки американського ринку.

Валюта

Курс долара по відношенню до євро зміцнився до рівня 1,43 дол. і тепер ряд міжнародних аналітиків радить купувати дешеве євро, з очікуванням, що девальвація долара США збережеться в середньостроковій перспективі. Доводи аналітиків базуються на тому, що останніх позитивних новин із США мало, щоб можна було заявляти, що економіка США обіграла економіку інших розвинених країн. Невирішених проблем в США не менше, ніж вирішених, а проблема безробіття ще довго негативно впливатиме на динаміку девальвації долара США. Можна підтримати таку думку, тим паче, що в Україні курс євро тісно пов'язаний з курсом долара, який почав знецінюватися по відношенню до гривні. При очікуваному зростанні курсу євро до 1,5 дол., можна буде компенсувати втрати від знецінення долара в Україні. До кінця року зміцнення гривні продовжиться, але завдяки тому, що НБУ викупляє надлишок долара, істотного зміцнення не буде. Швидше за все, 7,94грн. за долар подолано не буде. А ось на готівковому ринку валюти ближче до кінця року скупка долара може наблизитися до відмітки 7,9 грн., оскільки традиційно в цей час росте продаж готівкового долара. В цілому ж у 2010 рік наша економіка входить зі стабільним доларом.

Цінні папери

Позитивні новини про економіку США вплинули на зростання цін акцій на американському фондовому ринку, але наближення свят зробило свою справу і брокери почали активно розпродавати  цінні папери. Фактично, світовий фондовий ринок припинить свою роботу 23 грудня і лише  3 січня 2010 буде здатний адекватно реагувати на події. На даний момент брокери в США та інших розвинених країнах фіксують прибуток і розпродають активи, щоб отримати солідні бонуси на Різдво. При чому, наступного року вони будуть значно вищі, ніж у тому, що минає. Криза дуже сприятливо вплинула на фондовий ринок і дала можливість багатьом заробити  на фондових спекуляціях. Українські брокери не можуть змагатися зі своїми американськими колегами, але в цілому, доходи склали понад 50% річних. Українська біржа показала свою життєздатність і фактично зробила нову модель українського ринку акцій. Тепер уже Інтернет-торгівля акціями стала реальністю та стимулювала і зростання цін на акції, і зростання об'ємів торгів ними. Тому бажання ПФТС теж включити в цю гонку за лідером в цілому можна тільки вітати. Криза дійсно допомогла або примусила українські фондові біржі стати справжніми фондовими біржами XXI століття. Отже перспективи відкриваються дуже цікаві наступного року. А поки що у інвесторів залишився ще останній тиждень прикупити собі небагато акцій на перспективу. Саме прикупити, тому що вже провести брокерську операцію до кінця  року буде проблематично. Об'єми торгів падають, кількість бажаючих торгуватися зменшується, і велика частина учасників ринку переймається організаційними питаннями, а не реальною торгівлею на ринку.

Золото

Золото однозначно підтвердило репутацію спекулятивного інструменту і ще раз показало, що з ним потрібно бути дуже обережним. Падіння ціни на золото до рівня майже 1110 дол. за тройську унцію має декілька пояснень, але всі вони сходяться в одному: стабільної ціни на золото не буде. На даний момент ціна стала улюбленим фінансовим інструментом фінансових спекулянтів. Створюючи ажіотаж навколо золота, вони при падінні об'ємів продажів, забезпечують велику волатильність його вартості. Ось і зараз, не встигла ціна на золото досягти рівня 1100 дол. за тройську унцію, як на ринку формується зростання цін на цей метал при процесі зміцнення долара США, що зберігається. В результаті таких дій коливання ціни тільки посилюється. І лише завершення календарного року заспокоює спекулятивні операції, але не залишає надії на кінець року підняти ціну на золото до 1150 дол. за тройську унцію. Найближчим часом, коливання цін на золото зберігатимуться. Так, все більше і більше учасників світового фінансового ринку втягуються в ці ігри. Якщо раніше покупцями золота були крупні світові країни, то на сьогодні золото для своїх золотовалютних резервів купують навіть такі країни як Мавританія та Уругвай.  Стабільність цін на золото відміняться.

Кредити

Проблемами зі старими кредитами переймаються не тільки українські банки, але і американські, російські банки. Згідно з останніми повідомленнями, в листопаді 2009 року  об'єм прострочених виплат по іпотечних кредитах  в США  виріс до 7,91% з 7,76%, а об'єм заборгованості по іпотечних кредитах  в США виріс до 42,06% з 41,36%. У листопаді 2009 року прострочена заборгованість по банківських кредитах підприємств у Росії  виросла з 6,7% до 6,85%, а по кредитах фізичних осіб - з 8,2% до 8,5% за попередній місяць. Проблеми зі старими кредитами фактично і заблокували процес кредитування цього року і без їх рішення складно реанімувати кредитний бізнес. Для нових змін у банківському законодавстві - активізувати продаж переуступки або переоформлення «старих кредитів» -  планується дати можливість боржникам самим викупляти свої борги з дисконтом. Сума дисконту буде різна.  Здебільшого, вона залежатиме від платоспроможності позичальника і вартості об'єкту застави, але в цілому, це дозволить банку хоч би частково «розвантажити» кредитний портфель. Планується, що позичальник проблемного кредиту зможе або оформити новий кредит, але вже на меншу суму і тим самим погасити «старий» кредит з дисконтом, або позичальник знайде покупця на свій об'єкт застави.  У будь-якому випадку, банки готові піти на часткове списання боргів за умови, що і позичальник зазнає збитків. Нові зміни в законодавстві України тимчасово (з 24 листопада по 1 січня 2011 року) фактично заборонили валютне кредитування для фізичних осіб. Це торкнулося і валютних кредитів овертнайт за платіжними картками.  До 1 січня 2011 року скористатися такою послугою із платіжної картки буде неможливо, хоча гривневі кредити за платіжними картками працюватимуть без змін. Це створить незручності окремим особам, які люблять робити шопінг за кордоном, але, зате примусити окремих осіб бути економнішими в умовах кризи. Самі валютні платіжні картки працюватимуть в колишньому режимі як на території України, так і за кордоном.

Депозити

Останні статистичні дані показують, що об'єми депозитних вкладів у банках ростуть. Хоча пріоритет валютних вкладів продовжується. У зв'язку з цим продовжується повільний процес зниження ставок по депозитах у доларах США і євро. Таким чином банки стимулюють вкладників, щоб вони переоформляли свої депозити з валюти у гривню. І якщо раніше банки стимулювали залучення вкладників можливістю обміняти гривню на валюту по пільговому курсу, близькому до офіційного курсу НБУ, то тепер банки починають залучати вкладників можливістю конвертувати валюту в гривню по депозитному рахунку вище курсу скупки валюти. На скільки популярні стануть такого роду конвертації депозитів, покаже час, а поки що валютні очікування вкладників залишаються високими. Уже фактично не залишилося часу для запуску нових рекламних депозитних програм, тому банки більше приділяють увагу удосконаленню старих рекламних депозитних програм. Частково змінюються умови нарахування пільгових відсотків, збільшується кількість преференцій по достроковому зняттю грошей із депозиту і по можливій конвертації його в різні валюти. Останнім часом стала насторожувати проблема високих ставок по депозитах. Окремі банки залучають гривню по ставці більше 30%, а долари по ставці більше 15% річних. В умовах девальвації гривні і ажіотажу на валютному ринку, можна було пояснити необхідність банків залучати такі дорогі гроші. Тепер, коли ситуація на валютному ринку стабілізувалася, виникає ризик виплати відсотків по дорогих депозитах. Аналогічна ситуація вже мала місце в середині 90-х і на початку нового століття, коли у гонитві за позичальниками, ряд банків із запізненням залучали дорогі гроші на депозит, а потім це стало причиною їх краху.  При чому, окрім невеликих банків, які за традицією залучають гроші за більш високими  ставками. Ряд крупних банків продовжує залучати дорогі гроші. Перш за все, це відноситься до так званих револьверних депозитів, де ставка збільшується у міру продовження строку депозиту на новий строк або по депозитах до запитання. У даному випадку, стає дуже важливим для потенційних вкладників правильно обрати банк і не піддатися спокусі заробити багато і одразу.

21.12.2009

Ми використовуемо cookie-файли на нашому сайті, для надання більш комфортного сервісу.
Банк використовує файли cookie, щоб забезпечити коректне функціонування сторінок сайту, поліпшити взаємодію з користувачем і пропонувати вам більш клієнтоорієнтовану рекламу. Ознайомтесь з Порядком та процедурою захисту персональних даних для отримання додаткової інформації стосовно файлів cookie. Натискаючи на кнопку «ОК», ви підтверджуєте ознайомлення з Порядком та процедурою захисту персональних даних.
Мы используем cookies на этом сайте, для предоставления более комфортного сервиса.
Банк использует файлы cookie, чтобы обеспечить корректное функционирование страниц сайта, улучшить взаимодействие с пользователем и предлагать вам более клиентоориентированную рекламу. Ознакомьтесь с Порядком и процедурой защиты персональных данных для получения дополнительной информации касательно файлов cookie. Нажимая на кнопку «ОК», вы подтверждаете ознакомление с Порядком и процедурой защиты персональных данных.
We use cookies on this site to provide you with the best experience.
Bank uses cookies to ensure the correct functioning of the website pages, to improve interaction with the user and to offer you more customer-oriented advertising. Please review the Privacy Policy for more information about cookies. By clicking the "OK" button, you confirm that you have read the Privacy Policy.