Фінансовий прогноз

Олександр Охрименко радник голови правління АБ «Укргазбанк», к.е.н., прогнозує поведінку фінансового ринку.

Національне бюро економічних досліджень (NBER) США вважає, що рецесія в  світовій економіці почалася в грудні 2007 року. Але датою початку світової фінансової кризи справедливо було б вважати  15 вересня 2008 року – день, коли американський інвестиційний банк Lehman Brothers оголосив про своє банкрутство. Крах «небожителя фінансового ринку» призвів до ланцюгової реакції кризи в багатьох країнах світу. Те, що ще недавно вважалося вічним і непорушним, звалилося відразу. Але кризи не бувають вічними, навіть світового масштабу, рано чи пізно вони проходять. І ось вже багато експертів запевняють, що криза відступає. І тепер актуальнішим є питання: «Коли криза закінчиться?»

Фахівці МВФ вважають, що відновлення, як очікується, буде повільним, оскільки фінансові системи залишаються пошкодженими, підтримка з боку державної влади поступово відгукуватиметься.  Директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Домінік Стросс-Кан чекає, що відновлення економіки почнеться із США, проте світова криза ще далека від завершення.

Генеральний секретар  Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР)  заявляє: «Хороші новини — відновлення, хоч і слабке, почалося».

Керівник Федеральної резервної системи США Бен Бернанке заявив, що повне відновлення економіки країни після глобальної кризи може зайняти більше двох-трьох років.

Нобелівський лауреат з економіки 2001р., видатний американський вчений Джозеф Стігліц вважає, що економіка США може знову опинитися в рецесії в другій половині 2010 року.

Президент Росії Д.Медвєдєв вважає, що вихід з кризи буде, на жаль, достатньо повільним, і спокушатися з приводу темпів зростання наступного року не доводиться. Віце-прем'єр-міністр фінансів РФ Олексій Кудрін вважає, що економічна криза, не дивлячись на деякі показники, далека від завершення.

Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко  не виключає завершення економічної кризи, починаючи з 1 березня наступного року.   Голова групи радників при НБУ Валерій Літвицький заявив, що економічна криза в Україні закінчиться в другій половині 2010 року . Україна виходить з економічної рецесії швидше, ніж США і Росія, про це заявив міністр економіки України Богдан Данилишин.

Згідно з опитуваннями громадської думки, близько 87%  опитаних американців вважають, що країна поки не вибралася з кризи, а близько 69% заявили, що справи в США «йдуть украй погано». У Росії 75% опитаних росіян вважають, що криза ще не завершилася. В Україні 67% з опитаних вважають, що рецесія продовжиться.

Та обставина, що не існує однозначної думки, коли ж завершиться криза, не дивна. Завершення кризи, як правило, не таке яскраве, як його початок. Тому в даній ситуації завершення кризи носить скоріше рутинний характер, чим епохальна подія, але при цьому не варто забувати, що у 2010 році вже не буде тих проблем, які довелося пережити у 2009 році.

Валюта

Щодо прогнозу курсу євро/долар у 2010 році більш менш все зрозуміло. Долар девальвуватиме щодо євро протягом усього 2010 рік.   Цілком можливо, що на кінець 2010 року курс євро буде на рівні 1,7 дол. Причина цієї девальвації, здебільшого, викликана тією обставиною, що в США імпорт істотно перевищує експорт, а в Єврозоні навпаки. На сьогодні США покриває свою любов до зарубіжних покупок за рахунок продажу державних цінних паперів. Для цієї мети недавно граничний ліміт запозичення США був піднятий ще на 209 млрд. дол. і це не межа. Без продажу своїх держоблігацій економіка США не виживе. Саме залежність економіки США від зовнішніх капіталів є і чинником девальвації долара, і чинником його зміцнення. Оскільки уряд США добре розуміє, що надмірна девальвація долара зробить його держпапери непривабливими для зарубіжних інвесторів. Тому 2010 року США не допустить девальвації долара до рівня 2 дол. за євро.

Перспектива долар-гривня теж багато в чому залежить від дій уряду України. Після завершення виборів Президента України відбудеться повернення частини валюти, яка «втекла» в офшори, а це близько 18 млрд. дол., тому, швидше за все, варто чекати  зміцнення гривні до рівня 7,5-7,7 грн. наступного року. Але це за умови, що нове керівництво країни не захоче швидко вирішити всі свої проблеми з дефіцитом бюджету, підвищення заробітних плат і пенсій. Вирішити ці проблеми можна тільки за рахунок емісії гривні. В цьому випадку про зміцнення гривні можна забути. Швидше за все, долар при такій величезній емісії гривні коштуватиме на кінець 2010 року близько 10 грн.

Цінні папери

Під час кризи на українському ринку акцій відбулися радикальні зміни. Тепер фондовий ринок України має повноцінну фондову біржу в особі Української біржі, скоро в такому ж режимі може запрацювати і ПФТС. За рахунок інтернет-трейдинга кількість гравців на українських фондових біржах буде рости в геометричній прогресії, що стимулюватиме зростання цін на акції. Крім того, за рахунок радикального падіння макропоказників у 2009 році навіть невеликі поліпшення в економіці України в 2010 році фіксуватимуть зростання, а це означає, що інвестори і, перш за все зарубіжні, будуть все більше і більше інвестувати гроші в українські акції. Мінімальне зростання вартості біржових українських акцій складе 20-25%, а при сприятливому збігу обставин, зростання буде не меншого 60% за наступний рік.

З українськими облігаціями ситуація не така проста. Наступного року українським емітентам треба буде погасити єврооблігацій на суму близько 2 млрд. дол. Частину цих облігацій вдасться реструктуризувати, але частину доведеться погасити, а це може не обійтися без технічних дефолтів. Облігації внутрішніх позик наступного року переживатимуть не кращі часи. Випуски нових облігацій в основному носитимуть характер реструктуризації старих облігацій, невеликі закриті випуски нових облігацій істотно на фондовий ринок не вплинуть. І що саме неприємне- в 2010 році продовжуватиметься період дефолтів облігацій.
Наступного року ОВДП залишаться єдиними  облігаціями на ринку, що заслуговуватимуть на пошану. Прибутковість ОВДП знижуватиметься, але і при цьому навряд чи вона до кінця наступного року впаде нижче 15-17% річних. Тому гравцям фондового ринку вигідно мати з ОВДП і інші облігації.

Золото

На 2010 рік існує два суперечливі прогнози щодо цін на золото. За одним  прогнозом очікується, що ціна на золото впаде до рівня 700-800 дол. за тройську унцію (22-25 дол. за 1 г золота),  а за іншим прогнозом очікується, що ціна на золото підніметься до рівня 1300-1400 дол. за тройську унцію (41-45 дол. за 1 г золота). Ціна на золото повинна впасти, вважають окремі аналітики, посилаючись на те, що поточна вартість золота носить спекулятивний характер, крім того, збільшивши частку золота у золотовалютних запасах, низка крупних країн: Індія, Великобританія, Сінгапур зрозуміли, що тим самим вони не захистили свої резерви від девальвації долара. І тепер існує ризик, що вони почнуть від цього золота позбавлятися, а в умовах низького попиту на цей товар, це може призвести до обвалу цін на золото. Прихильники дорого золота вважають, що  девальвація долара стимулюватиме зростання вартості золота, крім того, очікується, що Китай у 2010 році активно скуповуватиме золото для своїх золотовалютних резервів і це призведе до збільшення попиту на цей товар.

Кредити

Наступного року істотного поліпшення кредитування фізичних осіб не очікується. Швидше за все, кредитний ринок  2010 року буде рости за рахунок збільшення об'ємів кредитування юридичних осіб. Для банків у 2010 році головним завданням буде не нарощування об'ємів кредитування фізичних осіб, а перекредитування старих кредитів. У першу чергу, це стосується іпотечних кредитів. Не виключено, що наступного року кількість перекредитування (заміна позичальників) по іпотечних кредитах збільшуватиметься. Потенційні охочі отримати іпотечний кредит, отримуватимуть не новий кредит, а переоформленний на себе старий кредит, одночасно із заставою на нерухомість. В окремих випадках це дозволить заощадити на ставці за кредитом і отримати кредит у валюті, не дивлячись на заборону на валютне кредитування. Можливо, сама заборона на валютне кредитування буде знята вже  в середині 2010 року, якщо зміцнення гривні носитиме постійний характер. Це може стимулювати зростання кредитування населення, хоч і суперечливо, оскільки у населення ще свіжі девальваційні побоювання. У цілому ж наступного року  середні ставки за кредитами для населення  знижуватимуться від 25-27%  до  20-22% річних протягом всього року. Ці ставки навряд чи  стимулюватимуть зростання попиту на кредити серед населення.  Крім того, банки тільки посилюватимуть методику оцінки платоспроможності позичальників. Традиційним при оцінці платоспроможності позичальника буде аналіз його дій з погашення кредиту в умовах кризи.

Депозити

Такими високими ставки по банківських депозитах довго залишатися не зможуть. Фактично, саме високі ставки по банківських депозитах гальмують процес відродження кредитування. Тому банки проводитимуть тенденцію зниження ставок по депозитах. Перш за все, зниження торкнеться ставок по коротких депозитах і депозитах до запитання. Ставки по гривневих депозитах до запитання знижуватимуться до рівня 5-7% річних, що може спричинити відтік грошей з цих депозитів. Ставки по гривневих депозитах на строк три-шість місяців у гривні знижуватимуться до рівня 16-17% річних. А ставки по гривневих депозитах на  рік і більше будуть на рівні 20-22% річних. Щодо ставок за валютними кредитами: все залежатиме від динаміки курсу гривня-доллар-євро. Якщо зміцнення гривні відбудеться, то, швидше за все, ставки по доларових депозитах не будуть вищі 10-12%, а по євродепозитах - не вище 10% річних. Якщо ж девальвації гривні в 2010 році не уникнути, то, швидше за все, ставки і по гривневих, і по валютних депозитах залишаться на рівні близькому до рівня  кінця цього року.

28.12.2009

Ми використовуемо cookie-файли на нашому сайті, для надання більш комфортного сервісу.
Банк використовує файли cookie, щоб забезпечити коректне функціонування сторінок сайту, поліпшити взаємодію з користувачем і пропонувати вам більш клієнтоорієнтовану рекламу. Ознайомтесь з Порядком та процедурою захисту персональних даних для отримання додаткової інформації стосовно файлів cookie. Натискаючи на кнопку «ОК», ви підтверджуєте ознайомлення з Порядком та процедурою захисту персональних даних.
Мы используем cookies на этом сайте, для предоставления более комфортного сервиса.
Банк использует файлы cookie, чтобы обеспечить корректное функционирование страниц сайта, улучшить взаимодействие с пользователем и предлагать вам более клиентоориентированную рекламу. Ознакомьтесь с Порядком и процедурой защиты персональных данных для получения дополнительной информации касательно файлов cookie. Нажимая на кнопку «ОК», вы подтверждаете ознакомление с Порядком и процедурой защиты персональных данных.
We use cookies on this site to provide you with the best experience.
Bank uses cookies to ensure the correct functioning of the website pages, to improve interaction with the user and to offer you more customer-oriented advertising. Please review the Privacy Policy for more information about cookies. By clicking the "OK" button, you confirm that you have read the Privacy Policy.