В АБ «УКРГАЗБАНК» Клуб Банкірів обговорив захист прав кредиторів

3 липня 2014-го року в АБ «УКРГАЗБАНК» відбулося засідання Клубу Банкірів на тему «Нинішня ситуація щодо захисту прав кредиторів: тенденції та проблеми». В обговоренні проблем непрацюючих кредитів взяли участь представники українських банків та громадських організацій.

«Врегулювання питань проблемної заборгованості дозволить вирішити цілу низку проблем банківського сектора. Наприклад, це і питання ліквідності, і питомої ваги проблемних активів. Це також може дати поштовх до активізації кредитування та зниження процентних ставок», - зазначив Сергій Мамедов, Голова Правління АБ «УКРГАЗБАНК».

В Україні саме рішення суду є основним способом повернення заборгованості. Проходження трьох судових інстанцій займає від 1 до 5 років, а то і більше. Середня вартість витрат банку на ведення справи щодо проблемної заборгованості оцінюється приблизно в 140 тисяч гривень, не рахуючи оплати послуг юристів.

«Світова практика показує, що основним підходом у зниженні рівня проблемної заборгованості є позасудове врегулювання. В Україні ця практика поки на початковій стадії розвитку. У банків ще мало досвіду в цьому напрямку. Діюча правова база також потребує удосконалення. Наприклад, вимагають уточнення статті податкового законодавства щодо того, як закривати різницю між вартістю майна і сумою заборгованості», - повідомила Олена Дмітрієва, заступник Голови Правління АБ «УКРГАЗБАНК».

У ході обговорень учасники Клубу Банкірів домовилися про координацію зусиль банківської спільноти та державних органів управління з метою зниження рівня проблемної заборгованості у фінансовому секторі України.

04.07.2014