Голова правління Укргазбанку взяв участь у круглому столі на тему надійності вкладів та вартості банківських ресурсів

3 жовтня 2012 р. голова правління Укргазбанку Сергій Мамедов взяв участь у круглому столі, який відбувся в інформаційному агентстві «Укрінформ»: «Здорожчання ресурсів та надійність банків перед виборами: чи можуть вкладники спати спокійно?» Захід проведено з ініціативи ГО «Ліга фінансового розвитку» за підтримки проекту USAID «Розвиток фінансового сектору» FINREP та тижневика «Дзеркало тижня. Україна».

Дискусія загалом була присвячена підвищенню суми держгарантій та нових повноважень Фонду гарантування вкладів, реальній вартості банківських ресурсів та поточним депозитним ставкам, які запроваджені на ринку в останні кілька тижнів. Певна увага була приділена й ситуації на валютному ринку України.

В обговоренні проблем взяли участь також Наталія Іваненко, директор Департаменту нормативно-методологічного забезпечення банківського регулювання та нагляду НБУ; Сергій Кораблін, директор Департаменту аналізу та прогнозування грошово-кредитного ринку НБУ; Андрій Оленчик, заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб; Володимир Лавренчук, голова правління «Райффайзен Банку Аваль»; Ірина Князєва, заступник голови правління «Дочірнього банку «Сбєрбанку Росії»; Анна Тищенко, радник практики вирішення суперечок міжнародної фірми Integrites, а також представники асоціації споживачів фінансових послуг.

Щодо особливостей нового закону про гарантування вкладів Сергій Мамедов, зокрема, зазначив: «Безумовно, збільшення суми гарантування вкладів та скорочення терміну їх виплати є позитивною зміною у повноваженнях Фонду. На моє глибоке переконання, це стане позитивним сигналом ринку в аспекті підвищення довіри до банків».

Щодо майбутнього національної валюти Сергій Геннадійович прокоментував: «Передумов для серйозного послаблення курсу, як багатьом здається, наразі немає. Варто говорити про певну волатильність курсу, яка сьогодні в процентному відношенні мінімальна - менше 2%. Навряд чи це повинно становити підґрунтя для паніки».

Нарешті, голова правління застеріг присутніх на круглому столу журналістів від зайвих домислів щодо різкого підвищення банками відсоткових ставок за депозитами: «Залучення грошей під високі відсотки - явище ситуативне. Це інструмент, яким окремі банки користуються для регулювання власних розривів у ліквідності. Але це далеко не єдина ресурсна база, з якою працюють банки. Є ще поточні рахунки юридичних осіб, залишки на карткових рахунках тощо, де ставки в рази менші. Середня вартість ресурсів для кожного банку, зрозуміло, відмінна. Але в будь-якому випадку вона далеко не ідентична тій ставці, яка відображена в тих чи інших депозитних продуктах. Одним словом, депозити - це далеко не єдине джерело поповнення ресурсної бази банків».

Кілька питань були поставлені журналістами у кулуарах. Зокрема, на запитання преси Сергій Мамедов поділився особистою думкою щодо вибору інструментів заощаджень: «Клієнтам банків, з моєї точки зору, варто було б скористатися ситуаційним сплеском депозитних ставок, обравши для себе найбільш довірені банки. Що ж стосується валюти вкладів, то радив би кожному вкладникові спершу визначитися зі своєю інвестиційною стратегією - зберегти заощадження або заробити, адже бродіння між гривнею і доларом загрожує набагато більшими ризиками».

03.10.12.JPG

04.10.2012