Повною мірою усвідомлюючи свою відповідальність перед клієнтами, партнерами та стейкхолдерами, Укргазбанк повідомляє про таке.

З 2000 року Укргазбанк є повноправним учасником найбільших міжнародних платіжних систем MasterCard Worldwide та Visa International. Одним з напрямів співпраці Укргазбанку з міжнародними платіжними системами (МПС), як повноправного члена МПС, є надання меншим за обсягами операцій українським фінансовим установам, — асоційованим та афілійованим учасникам МПС, підтримки у доступі до послуг міжнародних платіжних систем. Тобто за підтримки Укргазбанку асоційовані та афілійовані учасники міжнародних платіжних систем можуть надавати своїм клієнтам послуги, пов'язані з  випуском та обслуговуванням міжнародних платіжних карток, а також забезпеченням розрахунків з використанням платіжних карток (еквайринг).

Робота Укргазбанку в сфері електронної комерції з асоційованими та афілійованими учасниками здійснюється із неухильним дотриманням чинного законодавства. Асоційовані та афілійовані учасники МПС самостійно здійснювали залучення клієнтів, у тому числі з індустрії грального бізнесу та надавали їм послуги з інтернет еквайрингу. Укргазбанк не мав можливості в повному обсязі забезпечувати системний моніторинг за дотриманням асоційованими та афілійованими учасниками правил безготівкових розрахунків.

Відзначаємо, що недосконалістю системи в частині забезпечення внутрішнього моніторингу і контролю за дотриманням асоційованими та афілійованими учасниками правил безготівкових розрахунків в роботі з компаніями індустрії грального бізнесу, ймовірно, скористалася низка недобросовісних учасників цього ринку.

Як тільки Укргазбанк дізнався про систематичний характер таких порушень одразу заблокував термінали компаній-порушників з індустрії грального бізнесу, а також запустив процес розірвання укладених договорів еквайрингу з афілійованими та асоційованими учасниками, а також переглянув і суттєво посилив власну систему внутрішнього контролю за безготівковими платіжними операціями задля унеможливлення подібних інцидентів у майбутньому.

Для Укргазбанку його бездоганна репутація, відкритість та прозорість ведення бізнесу були і залишаються ключовими засадами діяльності на ринку банківських послуг. Ми завжди були та залишаємося відкритим до співпраці з Національним банком України, органами влади та правоохоронними органами. Банк надає та, у разі звернення, надаватиме й далі всебічне сприяння у здійсненні необхідних процесуальних дій у справі щодо підозри про ймовірне ухилення грального бізнесу від сплати податків.

Для команди Укргазбанку довіра клієнтів і партнерів є надважливими, тож ми зробимо все від нас залежне, щоб виправдати та примножити цю довіру. Ми вдячні Національному банку України за його залученість до налагодження та вдосконалення деяких внутрішніх процесів контролю в Укргазбанку. Впевнені, що ми пройдемо цей шлях разом із регулятором з максимальною користю задля подальшої ефективної роботи державного банку,

наголосив в.о. голови правління Укргазбанку Родіон Морозов.

03.03.2023