Укргазбанк обслуговуватиме учасників торгів гарантіями походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії

Укргазбанк, як уповноважений банк на ринку електричної енергії, розширює спектр послуг для учасників цього ринку. Так, 11 жовтня 2024 року Укргазбанк та «Оператор ринку» підписали угоду, відповідно до якої банк став уповноваженим щодо відкриття та обслуговування рахунків умовного зберігання (ескроу) для здійснення розрахунків та забезпечення грошових зобов’язань для торгів гарантіями походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії, на майданчику «Оператора ринку».

Гарантії походження – це європейський механізм віртуального маркування енергії. В Україні торгівля ними впроваджується в рамках імплементації Директив ЄС про стимулювання використання енергії з відновлюваних джерел (RED).

Звертаємо увагу, клієнти банку, які є учасниками РДН/ВДР, можуть використовувати один рахунок ескроу для розрахунків на обох сегментах ринку, розрахунки за якими забезпечуються «Оператором ринку», за умови укладення відповідних договорів з банком (внесення змін до наявних договорів).

Для укладення відповідних договорів клієнтам банку, що мають відкриті рахунки умовного зберігання (ескроу) для здійснення операцій на ринку РДН/ВДР відповідно до Правил ринку «на добу наперед» та внутрішньодобового ринку (постанова НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 308), просимо звернутись до обслуговуючого менеджера або написавши листа на електронну адресу energo@ukrgasbank.com.

Довідково

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення та «зеленої» трансформації енергетичної системи України» від 30.06.2023 № 3220-IX внесено зміни до Законів України «Про альтернативні джерела енергії» та «Про ринок електричної енергії» у частині запровадження гарантій походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії (далі – ГПЕЕ).

Кабінет Міністрів України затвердив Порядок видачі, обігу та погашення гарантій походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел, прийнявши постанову від 27.02.2024 року № 227 «Про запровадження гарантій походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії».

АТ «Оператор ринку» відкрив майданчик для торгівлі ГПЕЕ та затвердив Правила їх продажу, згідно з якими передбачено забезпечення виконання грошових зобов’язань з оплати куплених на торгах ГПЕЕ та послуг оператора ринку учасниками торгів шляхом використання рахунків ескроу в банках, перелік яких оприлюднюється на вебсайті Оператора ринку.

14.10.2024