Приватні будинки та таунхауси відсьогодні доступні по єОселі - відповідні зміни набрали чинності

Відсьогодні за державною програмою доступного іпотечного кредитування єОселя можна придбати в іпотеку приватні будинки та таунхауси. Також розширено вибір житла для ветеранів - їм тепер доступні квартири та приватні будинки, яким не більше 10 років для Києва та обласних центрів, для інших населених пунктів обмежень по даті введення в експлуатацію немає.

Українці можуть обрати під 7% річних приватні будинки площею 62,5 кв. метра на одного плюс 21 кв. метр на кожного наступного члена сім’ї. Вимоги по даті введення в експлуатацію будинків такі ж, як і для квартир:

• представникам окремих професій (військовослужбовці ЗСУ за контрактом, вчителі, медики та науковці) під 3% та ветеранам під 7%  – доступні приватні будинки до 10 років в Києві та обласних центрах, без обмежень в інших населених пунктах;
  • ВПО та іншим українцям під 7% – доступні приватні будинки до 3 років, незалежно від населеного пункту.

Важливою умовою для приватних будинків також є земля, на якій він розташований. Для купівлі по єОселі вона має належати виключно до земель житлової та громадської забудови. Дачні та садові будинки, розміщені на дачних і садових ділянках, а також будинки, розміщені на земельних ділянках с/г призначення, недоступні для оформлення іпотеки.

Від початку роботи єОселі кредити на власне житло вже оформили 6 916 українських родин на загальну суму понад 10,4 мільярди гривень. Більшість із них - військовослужбовці ЗСУ за контрактом та силовики. Програма працює на всій території України, крім тимчасово окупованих територій та зон проведення активних бойових дій. Лідерами за популярністю є Київ та область – 3076 учасників єОселі. Крім цього 65 іпотек видано на прифронтовій Харківщині та 14 – на Запоріжжі.

Щоб отримати кредит на житло за програмою єОселя, необхідно подати заяву в застосунку Дія. Для цього:

• авторизуйтеся в застосунку;
  • у меню Сервіси виберіть єОселя і натисніть Почати;
  • виберіть категорію, до якої ви належите;
  • вкажіть інформацію в заяві (сімейний стан, дані про дітей, житлову нерухомість, дохід тощо);
  • далі вкажіть дані про житло, яке хочете придбати;
  • виберіть Укргазбанк, щоб отримати попереднє рішення щодо суми можливого кредиту;
  • перевірте, підпишіть та відправте заяву.

Після опрацювання заяви отримаєте сповіщення від банку про попереднє рішення щодо видачі кредиту.

Реалізують єОселю Мінекономіки спільно з Мінцифрою та ПрАТ «Укрфінжитло».

30.01.2024