Український Дім за підтримки Укргазбанку видав альбом української фотографії часів війни «СПАЛАХ»

Вчора в Українському домі відбулась презентація альбому української фотографії часів війни «СПАЛАХ».
Видання створено з робіт українських фотографів, які були зроблені протягом двох років від початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну. Фотоальбом видано Українським Домом за підтримки Укргазбанку у співпраці з Громадською організацією «Цех експериментальної культури».

Фото провідних українських фотографів, що увійшли в альбом, фіксують реальність, в якій українці перебувають щодня. На фронті, в сірій зоні, в школі, лікарні, вдома, на роботі, на звільнених територіях від ворога та в тилу. Так кожна фотографія стає чесним свідченням, що документує перебіг подій російсько-української війни.

«Мета «СПАЛАХУ» фіксувати, зберігати та поширювати образи, символи й аспекти життя українців у війні. Саме тому більшу частину накладу буде передано державним інституціям, закладам культури та партнерам проєкту для поширення цих свідчень на ширшу аудиторію як в Україні, так і за її межами», – розповіла Ольга Вієру, директорка Українського Дому.

«Сьогодні українська культура увійшла у світовий порядок денний. Люди заново досліджують український культурний простір, тому Укргазбанк долучився до видання фотоальбому «СПАЛАХ». Щоб підтримати розвиток культури нашої держави та допомогти поширенню правдивих сенсів про війну, що триває», – зазначив Родіон Морозов, в.о. голови правління Укргазбанку.

Видання альбому є продовженням виставкового проєкту «СПАЛАХ», основою якого є цикл фотографій зроблених протягом двох років від 24 лютого 2022. Проєкт є важливою складовою програми Українського Дому з представлення сучасної української фотографії.

22.03.2024